eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

Kínának a múlt év végén 1,339 milliárd lakosa volt

Kínának, a világ legnépesebb országának a múlt év végén 1,339 milliárd lakosa volt, az ország lélekszáma egy évtized alatt 73,9 millióval növekedett - jelentették be csütörtökön Pekingben, a legfrissebb népszámlálás adatait ismertetve.

A kínai lakosság 2000 és 2010 közötti gyarapodása megfelel Törökország lélekszámának, s meghaladja Franciaország vagy az Egyesült Királyság lakosainak számát.

A népesség száma 2000-es népszámlálás óta évente 0,57 százalékkal emelkedett, ami közel a fele az azt megelőző évtizedben mértnek - közölte Ma Csien-tang (Ma Jiantang), az országos statisztikai hivatal (NBS) igazgatója. Az össznépességen belül 51,27 százalék a férfiak és 48,73 százalék a nők aránya.

Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a kínai társadalom gyorsan öregszik, a születések száma viszonylag alacsony. A lakosságnak közel 16,6 százaléka 14 éves, vagy annál fiatalabb. Ez az arány több mint 6 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2000. évi népszámláláskor. A 60 évesek és idősebbek több mint 13 százalékát teszik ki a lakosságnak, számuk közel 3 százalékponttal emelkedett a tíz évvel korábbihoz képest.

A városi népesség a teljes lakosság közel fele, szám szerint 665,57 millió. Arányuk jelentősen - közel 13,5 százalékponttal nagyobb a 2000-es felmérésben mértnél. Az adatok azt is mutatják, hogy a lakosság túlnyomó többségét adó han nemzetiségűek aránya némileg visszaesett: 91,51 százalék. Kínában 55 úgynevezett nemzeti kisebbség él.

A kelet-ázsiai ország a 80-as évek óta szigorú családtervezési politikát folytat. A városi családok számára egy gyermeket engedélyez; ez alól a vidékiek, bizonyos csoportok, a nemzeti kisebbségek kapnak csak mentességet. Peking azt hangoztatja, hogy e korlátozás nélkül 400 millió fővel növekedett volna az ország lélekszáma.

A hivatalos kínai adatok a szakemberek számára lényegében nem jelentenek különösebb meglepetést, a népességet érintő tendenciák ismertek. Az átalakulás demográfiai és az urbanizációt érintő trendjei továbbra is felhívják a figyelmet azokra a folyamatokra, amelyeknek megoldására a kínai kormánynak összpontosítania kell, s amelyek kezelésére már megkezdte a felkészülést.

Az öregedő társadalom például több eltartásra szoruló nyugdíjast és kevesebb aktív dolgozót jelent, ami például kiterjedt szociális, egészségügyi, társadalombiztosítási ellátást tesz szükségessé. A vidéki vándormunkások számának tíz éven belüli közel megkétszereződése ugyancsak új természetű, megoldásra váró problémák tömegét vetíti előre.

A statisztikai hivatal tájékoztatásáról kiadott jelentés szerint "Kína lakossága elérte az 1,37 milliárd főt", ami - így - magába foglalja Tajvant és Hongkongot is. Kínának az 1953-ban végzett első népszámláláskor még csak 594 millió lakosa volt, vagyis kevesebb mint a legfrissebb számnak a fele.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×