eur:
390.26
usd:
364.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Aki gimnáziumot akar, fizesse! - Lapszemle

Egyetlen ülésen csaknem félmilliárd forintot vont el az oktatási ágazattól a Fővárosi Önkormányzat - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet interjút közöl Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével.

Egyetlen ülésen csaknem félmilliárd forintot vont el az oktatási ágazattól a Fővárosi Önkormányzat - írja a Népszabadság. Az intézményekben 131 álláshelyet számolnak fel az idén. Az indok a költségvetési megszorítás. Bár az iskolabezárás, illetve az intézmények alapítványi, egyházi fenntartóknak való átadása lassan szokásos eseménnyé válik Budapesten, a lépés arroganciája sokakat meglepett.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: az alkotmány rögzíti, hogy csak az állam - kivételes esetben az önkormányzat - lehet az, amely a törvényeket az állami erőszak igénybevételével érvényesíti. Ez azt jelenti, hogy úgy kell a törvényeket módosítani, hogy azok teljesen világos és egyértelmű viszonyokat teremtsenek. Arról a továbbiakban sem lehet szó, hogy itt bárki más szerepet kapjon. Ezt a pályát le fogják takarítani azoktól, akik úgy érzik, nekik kell rendet tenniük az állam helyett. Erre nem lesz sem joguk, sem lehetőségük, sem eszközük a jövőben - még annyi sem, mint amennyi eddig volt. Lázár János szerint a Jobbik káoszt szeretne teremteni az országban azért, hogy hatalmat szerezhessen.

Az Index bemutatja a világ legveszélyesebb atomerőművét. Az örményországi Metsamort 1973-ban kezdték el építeni, egy szeizmikusan igen aktív területre, alig harminc kilométerre van a fővárostól. A Metsamor reaktorai a legelavultabbaknak számítanak a világon.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy óvatosan kötik a termeltetési szerződéseket a gazdák, ódzkodnak a szállítási lekötöttségtől, ugyanis bizonytalan a termés a belvízhelyzet miatt. Ráadásul még a tavalyi szerződéseket is nyögik a gazdák, sok a peres ügy. Az integrátorok is óvatosak, az előfinanszírozásnál csak a hektáronkénti várható átlaghozamok egy részére kötnek szerződéseket, ám azok is elmaradnak a jelenlegi átlagáraktól. Az új termés várható mennyisége erősen kérdéses, főleg a lassan visszahúzódó belvizes területek miatt.

Néhány héten belül helyettes államtitkári szintig iPad2 táblagépet kapnak a magyar kormány tagjai - értesült a Világgazdaság. A lap úgy tudja, hogy a gépek beszerzése már folyamatban is van. A beszerzés 16 millió forintba kerülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×