INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Zöld út a légimarsalloknak

Infostart / InfoRádió
Légimarsallokat, azaz fegyveres kísérőket alkalmazhatnak a jövőben a Magyarország és az Egyesült Államok között közlekedő kereskedelmi repülőgépeken. Így határozott az Országgyűlés, amikor döntött a légimarsallok alkalmazásáról szóló magyar-amerikai megállapodás kihirdetéséről.

A döntést azzal indokolták, hogy a 2011. április 13-án megtartott magyar-amerikai belügyminiszteri találkozó keretében írták alá a Magyar Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok között létrejött megállapodást.

Az egyezmény lehetővé teszi, hogy a két ország között közlekedő kereskedelmi repülőgépeken fegyveres hatósági védelmi kísérőket, vagyis légimarsallokat alkalmazzanak. Az ő feladatuk a gépek, az utasok és a személyzet védelme - olvasható az indoklásban, amelyben szerepel az is, hogy a kormány a közeljövőben és középtávon nem tervezi légimarsall alkalmazását magyar lajstromozású repülőgépeken.

Az American Airlines április 6-án indított közvetlen menetrendszerinti járatot New York és Budapest között a Malévval. A szintén amerikai Delta légitársaság pedig júniustól repüli a New York-Budapest útvonalat a KLM holland légitársasággal együttműködve.


A címlapról ajánljuk