eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyöngyöspata: a cigány önkormányzat elítéli az incidenst

Sajnálatát fejezte ki a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat a településen vasárnap történt incidens miatt. Ifj. Farkas János, az önkormányzat elnöke MTI-nek küldött közleményében elítélte a történteket, mint írta, "egy rossz válasz volt a nyílt provokációra".

Az MTI tudósítója vasárnap azt jelentette Gyöngyöspatáról, hogy mentőautóval szállítottak a hatvani kórház traumatológiai osztályára egy idős gyöngyöspatai nőt, akit a faluba vasárnap délután hazatérő egyik roma asszony ismeretlen okból megütött. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője később arról tájékoztatott, hogy a verekedő asszonyt előállították a gyöngyösi rendőrkapitányságra, és eljárást indítottak ellene.

Ifj. Farkas János közleményében azt írta: a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat nevében sajnálatukat fejezik a vasárnapi incidens miatt. Véleménye szerint egy ilyen helyzetre már számítani lehetett "a hetek óta zajló provokációk miatt".

A történtekről kifejtette: "a konfliktust megelőzően provokáló mondatok hangzottak el egy helybélitől, aki a fáradtan hazatérőket a 'minek jöttek haza, maradtak volna inkább ott' szavakkal fogadta. Ebben a feszült pillanatban elcsattant két pofon. Több tanú is látta az esetet".

A cigány önkormányzat elnöke közölte, a történteket elítélik, de úgy gondolják, hogy "a provokációnak, megfélemlítésnek hetek óta kitett roma közösség lelki erejének határán van. Fáradtak, kimerültek vagyunk".

"Mivel egyes hírcsatornákon az a rosszhiszemű hír terjed, hogy a sajnálatos incidens a nem roma közösség ellen irányult, szeretnénk nyomatékosítani, hogy a szélsőjobb hónapok óta tartó provokációi, megfélemlítései miatt mi, romák csakis a szélsőjobboldali csoportok egyes tagjait és csoportjait tartjuk a településünk békéjére és közösségünkre veszélyesnek", a vasárnapi esemény pedig "egy rossz válasz volt a nyílt provokációra" - írta, majd hozzáfűzte, az eset után már több fenyegetés is érte őket, hogy "a sértett bántalmazását megtorolják". Ezért bíznak abban - folytatta -, hogy a hatóságok szakszerűen végzik dolgukat, a védelmüket biztosítják, az incidenst pedig a helyén kezelik.

A csillebérci táborból vasárnap érkezett vissza Gyöngyöspatára azoknak a roma asszonyoknak és gyermekeknek az első csoportja, akik pénteken hagyták el a települést. A 267 nőt és gyermeket pénteken azt követően szállították el Csillebércre, illetve egy szolnoki táborba, hogy a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában április 22-e és 24-e között.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×