eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Aláírta Magyarország új alaptörvényét az államfő - a nap hírösszefoglalója

Megszüntették az eljárást a Gyöngyöspatáról, garázdaság miatt előállított 8 emberrel szemben. Líbiában Moammer Kadhafi főhadiszállására mért csapást a NATO légiereje.

Aláírta Magyarország új alaptörvényét az államfő. Schmitt Pál a Sándor-palotában látta el kézjegyével a január 1-jén hatályba lépő alkotmányt. A köztársasági elnök ünnepi beszédében úgy fogalmazott: egy mindenki számára érthető, egyszerre magyar, nemzeti, korszerű és európai alaptörvény született, amelyre a magyarok nemzedékek múlva is büszkék lesznek. Schmitt Pál később, a Művészetek Palotájában rendezett gálaesten arról beszélt: az új alaptörvény által meghatározott keretet a sarkalatos törvények tölthetik meg tartalommal, amelyek megalkotása szintén elhivatott munkát kíván. Magyarország új alaptörvénye, amit a múlt héten fogadott el az Országgyűlés, január 1-jén lép hatályba.

Az MSZP elnöke szerint a szocialisták célja az új alaptörvény megváltoztatása. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: az Alkotmányt az antidemokratikus hatalomgyakorlás, a felső tízezer érdekképviselete, a múltba fordulás, az ország elszigetelése és a jogállam semmibevétele jellemzi. Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő az InfoRádióban arról beszélt: pártja szerint az új alaptörvény egypárti alkotmány, és semmivel sem jobb, mint az előző. A politikus ismét kifogásolta, hogy a Fidesz és a KDNP elutasította a jogfolytonosság helyreállítása mellett a magyar föld és ivóvízkincs magyar kézben tartására, az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalára és a mentelmi jog megszüntetésére vonatkozó javaslatukat. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az InfoRádióban úgy vélte: nem voltak adottak a demokratikus alkotmányozás feltételei, a kormánypártok gyakorlatilag korlátlanná tették a többségi uralmat, emiatt pedig tartósan közjogi vitákra kell berendezkedni.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint az új alaptörvény kiterjeszti és tovább erősíti a hazai környezetvédelmi jog alapjait. Fülöp Sándor az InfoRádióban azt mondta: az alkotmány a legmagasabb szintre emeli a jövő nemzedékek iránti felelősséget. Az ombudsman hangsúlyozta: Magyarországon át kell alakítani a környezetromboló életmódot és szemléletet, és meg kell változtatni a fenntarthatatlan gazdasági gyakorlatot támogató jogszabályokat. Úgy vélte: ehhez az alaptörvény szilárd alapot teremtett.

Megszüntette az Egri Városi Bíróság az eljárást azzal a 8 emberrel szemben, akiket garázdaság miatt pénteken vettek őrizetbe Gyöngyöspatán. A Véderő nevű szervezet tagjait azután állították elő, hogy honvédelmi alapismereteket oktató tábort nyitottak meg a község határában pénteken. A rendőrség jogi képviselője fellebbezett a döntés ellen, ezért az ítélet nem jogerős. A Heves megyei településről átmenetileg 267 nőt és gyermeket vittek el Csillebércre és Szolnokra, az asszonyok és gyerekek vasárnap tértek vissza otthonaikba. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke azt mondta: azért költöztették el családtagjaikat a faluból, mert veszélyben volt az életük. Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Gyöngyöspatán azt mondta: a gyanúsítottak riadalmat és félelmet keltettek a lakosságban, de senkinek sem volt oka arra, hogy elmeneküljön a településről.

Átvette a Pécsi Egyházmegye lelkipásztori kormányzását Udvardy György. A püspököt JuliuS JanuS pápai nuncius iktatta be hivatalába húsvéthétfőn a baranyai megyeszékhelyen. Udvardy György a beiktatása alkalmából a pécsi bazilikában tartott szentmisén azt mondta: örömmel és készséggel fogadta XVI. Benedek pápa megtisztelő bizalmát és kinevezését. A katolikus egyházfő azután határozott az 51 éves esztergom-budapesti segédpüspök kinevezéséről, hogy Mayer Mihály az idén januárban lemondott a Pécsi Egyházmegye vezetéséről.

Líbiában Moammer Kadhafi fővárosi főhadiszállására mért csapást mára virradóra a NATO légiereje. A támadás lerombolta a líbiai vezető irodáját. Líbiai kormánytisztviselők szerint a támadásban 45 ember sebesült meg, és azzal vádolták a NATO-t, hogy Moammer Kadhafit szemelte ki célpontul. A líbiai vezetőhöz hű hadsereg katonái közben ismét támadták Miszráta kikötővárosát. Szemtanúk szerint a harcokban 30 ember meghalt, több mint 60-an pedig megsebesültek.

Jemenben a korábbi hírekkel ellentétben mégsem fogadta el a Perzsa-öböl menti arab országok rendezési tervét az államfő. Az országot 32 éve irányító Ali Abdallah Száleh a BBC brit közszolgálati televízió arab nyelvű adásának nyilatkozva azt mondta: kétségbe vonja a hatalomátadási tervet, és csak a választások után mondana le hivataláról. A kormánypártok szombaton még azt közölték, hogy az elnök elfogadta a tervet és hajlandó távozni a hatalomból.

Japánban 25 ezer katonát vezényelt a földrengés és szökőár sújtotta térségbe a kormány a még mindig eltűntként nyilvántartott több mint 12 ezer áldozat felkutatására. A csapatok munkáját 90 helikopter és repülőgép, valamint 50 hajó, továbbá 100 búvár segíti. Ez már a harmadik nagyobb művelet az eltűntek felkutatására. A március 11-ei földrengésben és az azt követő szökőárban 14.300-an haltak meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×