eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Visszaérkeztek Gyöngyöspatára a romák - a nap hírösszefoglalója

A líbiai harcok befejezését sürgette a húsvéti szertartások zárásaként tartott szentbeszédében a pápa. Az egymásért hozott áldozat értékére hívta fel a figyelmet Erdő Péter bíboros, prímás húsvétvasárnapi szentmiséjén. Visszaérkeztek Gyöngyöspatára a roma asszonyok és gyerekek,

Krisztus feltámadása erőt ad minden emberi reménynek és tervnek - mondta a pápa a húsvéti szertartások zárásaként tartott szentbeszédében. XVI. Benedek a líbiai harcok befejezését, párbeszédet és a diplomácia szerepvállalását sürgette. Mint fogalmazott: a politikának Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is mindenki tiszteletén kell alapulnia. A pápa a hagyományos Urbi et Orbi, a városnak és a világnak szóló áldásában 64 nyelven, köztük magyarul köszöntötte a vatikáni Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívőt.

Az egymásért hozott áldozat értékére hívta fel a figyelmet az esztergomi Bazilikában tartott, húsvétvasárnapi szentmiséjén Erdő Péter bíboros, prímás. Az esztergom-budapesti érsek úgy fogalmazott: ennél értékállóbb befektetés nem létezik a földi élet számára. Emlékeztetett arra, hogy Jézus az életét adta az emberekért, ezért nekik is ilyen nagyvonalú szeretetben kell élniük. --- Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke az újrakezdést nevezte a húsvét valódi üzenetének. A püspök a debreceni Református Nagytemplomban tartott istentiszteleten úgy fogalmazott: ez Isten valódi alternatívája. --- Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök a budapesti Deák téri templomban tartott prédikációjában azt mondta: Jézus feltámadása óta tudható, hogy a halál nem az élet vége, hanem annak része. A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe; húsvét vasárnapján a keresztény egyházak Jézus feltámadására emlékeznek. Húsvéttól az 50 nappal későbbi pünkösdig a Jézus feltámadása feletti örömről szól az egyházi liturgia.

Visszaérkeztek Gyöngyöspatára azok a roma asszonyok és gyerekek, akik pénteken hagyták el a települést. A 267 nőt és gyermeket azután vitték el Csillebércre és Szolnokra, hogy a Véderő nevű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában április 22-e és 24-e között. A Távirati Iroda tudósítója szerint az egyik visszatérő roma nő megütött egy helybeli idős asszonyt, akit mentő vitt el a hatvani kórház traumatológiai osztályára; a verekedő nőt a rendőrség előállította. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke azt mondta: azért költöztették el családtagjaikat a faluból, mert veszélyben volt az életük. A Heves megyei településen pénteken 8 embert állítottak elő garázdaságért a Véderő szervezet tevékenysége miatt, őket a jövő héten állítják bíróság elé Egerben. Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Gyöngyöspatán azt mondta: a gyanúsítottak riadalmat és félelmet keltettek a lakosságban, de senkinek sem volt oka arra, hogy elmeneküljön a településről.

Több mint 10 ezer embert vehet fel 2020-ig az AUDI. Rupert Stadler, a vállalat igazgatótanácsának elnöke egy hétvégi lapinterjúban elmondta: tavaly világszerte 58 ezer embert foglalkoztattak, az évtized végén pedig már 70 ezren dolgozhatnak a vállalatcsoportnál. Szólt arról is, hogy a győri üzemet 900 millió eurós beruházással fejlesztik 2013-ig, aminek révén közvetlenül 1.800 új munkahely jön létre. Magyarországi sajtójelentések szerint egy 2018-ban üzembe álló második ütem is szerepel a társaság győri terveiben.

Több mint két hete nem gyárt autókat a Saab, és egyelőre bizonytalan, hogy mikor indulhat újra a termelés. A bizonytalanságot az okozza, hogy az Európai Beruházási Bank csak szigorú feltételekkel járul hozzá a társaság átalakításához. A Saab tulajdonosa, a Spyker nevű holland cég súlyos készpénzzavarba került, a gazdasági helyzetre Vlagyimir Antonov orosz üzletember segítségével próbálnak megoldást találni. Az elképzelés szerint az orosz vállalkozó megvásárolná a Saab üzemét és egyéb ingatlanjait, amelyeket aztán az autógyártó visszabérelne. A terv végrehajtásához a svéd állam és az Európai Beruházási Bank hozzájárulása is szükséges, mert a bank 400 millió eurós hitelkeretet nyitott meg a Saab fejlesztésére, a hitelre pedig Stockholm vállalt állami garanciát.

Új cikkely beiktatásával a schengeni rendszer reformját kezdeményezi Franciaország. A párizsi kormány átmenetileg visszaállítaná a határokat akkor, ha nagyobb migrációs hullám veszélyeztetné Európát. A francia elnöki hivatal egy időre a schengeni rendszerrel összefüggő kötelezettségeit is felfüggesztené a tunéziai és a líbiai bevándorlók áradata miatt. A schengeni övezet tagországai között jelenleg nincs határellenőrzés.

Líbiában folytatta légitámadásait Moammer Kadhafi csapatai ellen a NATO. Az AFP francia hírügynökség tudósítói szerint több erős robbanás rázta meg Tripolit. A hivatalos líbiai hírügynökség a kormányhoz hű csapatokra hivatkozva azt állította, hogy a NATO katonai és polgári célpontokra mért csapást, és a támadásban több ember meghalt. A jelentés szerint a Moammer Kadhafihoz hű erők nem vonultak ki Misztráta kikötővárosból és környékéről, ahol a helyi törzsek vezetői 48 órát kaptak arra, hogy megoldást találjanak a harci cselekmények beszüntetésére. Kórházi források szerint szombaton több mint 25-en haltak meg és körülbelül 100-an sebesültek meg a harcokban.

Szíriában lelőttek egy embert a biztonsági erők Dzsabla városában. Az AP amerikai hírügynökség jogvédő csoportokra hivatkozva azt írta: az 5 hete tartó zavargásokban már több mint 300 ember halt meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×