INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Erdő Péter: Nagyobb szeretettel kell élnünk a világban

Infostart / InfoRádió
A közszolgálati média kiemelt figyelmet szentel május 1-jén II. János Pál pápa boldoggá avatási szertartásának. Erdő Péter bíboros, prímás szerint II. János Pál megdöbbentő erővel tudta átadni az emberiségnek a krisztusi tanítást. Az idei húsvét üzenete az, hogy a családoknak segíteniük kell egymást a gazdasági válság dacára is - mondta az InfoRádiónak az esztergom-budapesti érsek.

A húsvét lényege az, hogy Krisztus feltámadt, és minket is erre hív. Nagyobb felelősséggel, szeretettel, önzetlenséggel kell élnünk a világban, és erre minden húsvét emlékeztet - mondta az InfoRádiónak Erdő Péter bíboros, prímás.

Az esztergom-budapesti érsek szerint az idei ünnep üzenete az, hogy próbáljunk nagyobb szeretettel nézni egymásra, a gazdasági nehézségek dacára is fegyelmezetten, az igazi értékek mentén segíteni egymásnak, ha szükséges. Nagyobb családokban látható, hogy az "összetartás régen elszáradt indái megint kezdenek felelevenedni" - fejtette ki.

Hamarosan szentté avathatják II. János Pált

Erdő Péter beszélt arról is, hogy II. János Pál pápa tanúságtétele egyetem erejű volt és mindenki számára érthető. A 2005-ben elhunyt egyházfő megdöbbentő erővel tudta átadni az emberiségnek a krisztusi tanítást - tette hozzá.

A bíboros, prímás szerint valószínűnek tartja, hogy hamarosan majd szentté is avatják II. János Pált, ugyanis a közbenjárására történt csodákról sok tanúság létezik.

II. János Pál pápának már a temetése is olyan médiaesemény volt, amely "valószínűleg a világtörténelem akkor rekordját megdöntve milliárdokhoz juttatta el a képet és a hangot" a szertartásról. Ezen sokféle ember vett részt, akik sokféle nemzetiséghez, nyelvhez, világnézethez, etnikai csoporthoz tartoztak, s a gyászmise liturgiájában késztetést éreztek arra, hogy kezet fogjanak egymással - hívta fel a figyelmet Erdő Péter.

A mostani boldoggá avatás egyetemes üzenete: "az egyház hitet tesz amellett, hogy az illető személy meggyőződésünk szerint már üdvözült, (...) tehát mennyei közbenjárónk lehet", és "hivatalosan is példaképként állítja őt elénk az egyház" - fogalmazott.

Az esztergom-budapesti érsek szerint II. János Pál pápa "mindenféle gondolkodású és kultúrájú" embernek "tudott mondani valamit", karizmatikus egyéniség volt, aki "sugárzott valamilyen üzenetet". Halála előtt is kommunikált, egyebek között arról, hogy "még a halállal küszködő ember is tud másokra gondolni". Gesztusai haláltusája közben is jelezték, hogy "együtt érez és lélegzik" a Szent Péter téren álló tömeggel.

Közvetítés

A magyar közmédia egyenes adásban közvetít II. János Pál pápa május 1-jei boldoggá avatásáról és több tucatnyi műsort sugároz az eseményhez kapcsolódóan - közölte Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója. Mint mondta, a világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű eseményről és annak hátteréről a rádió- és televíziócsatornák egymással összehangoltan közvetítenek majd, illetve sugároznak műsorokat.

A vallási műsorok megújítására készül a magyar közmédia, mert a vallási műsoroknak - túl azon, hogy a hitet kell erősíteniük - általános emberi értékeket is kell közvetíteniük - tette hozzá Böröcz István. Az MTVA vezérigazgatója kiemelte: a megújuló közmédiának az általános emberi értékek - mint a szeretet, egymás megértése, megbecsülése és a szolidaritás - közvetítését nemcsak a tematikus műsorokban kell felvállalnia, hanem hírekben, közéleti programokban, tévéjátékokban is.

Hanganyag: Hegedûs ZsuzsaA címlapról ajánljuk