eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Cseppkő Gyermekotthon: verik a gyerekeket?

Szabó Máté ombudsman szerint továbbra is sérülnek a gyermekek jogai a Cseppkő Gyermekotthonban; az intézményben a szakemberek durva verbális agressziót tapasztaltak, s felvetődött a gyerekek fizikai bántalmazásának gyanúja is.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki az ügyben gyermekjogi szakombudsmanként járt el, közleményében azt írta: utóvizsgálata szerint az intézményben a tavaly októberi vezetőváltás óta nőtt a dolgozók közötti fluktuáció, kevesebb a szervezett szabadidős program, ezáltal sérül a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga.

A vizsgálat feltárta azt is, hogy az ügyeletes csoportban a gyerekekkel érdemben nem foglalkoznak, a csoportok jelentős részében nem látható összetartozás, a gyerekek közötti agresszió változatlanul fennáll, s a vezetői kontroll nem megfelelő.

Szabó Máté utalt arra: 2009-ben panaszbeadvány alapján vizsgálta először az intézmény munkáját, de sajtóhírek alapján ismét felmerült a gyermeki jogok sérelmének gyanúja. Az utóvizsgálat során informálódott a gyermekjogi képviselők, a gyámügyi gondozói tanácsadók tapasztalatairól és elkérte a fenntartó vizsgálatát összegző szakmai anyagot. A gyermekotthonban az ombudsman munkatársai helyszíni vizsgálatot is tartottak.

A közlemény szerint az országgyűlési biztos azt várja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjétől, hogy vizsgálja felül a gyermekvédelmi törvény rendelkezéseit, s támogassa a szakemberek kiválasztására, képzésére, továbbképzésre vonatkozó nemzetközi ajánlások, valamint a hazai módszertani javaslatok gyakorlati megvalósítását.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatójától Szabó Máté azt kérte, hogy vizsgálja meg a létszámbővítés lehetőségét, mert megállapítása szerint a gyermekjogi képviselők nem tudják maradéktalanul ellátni a gyermekvédelmi törvényben meghatározott feladataikat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×