INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Cseppkő Gyermekotthon: verik a gyerekeket?

InfoRádió / MTI
Szabó Máté ombudsman szerint továbbra is sérülnek a gyermekek jogai a Cseppkő Gyermekotthonban; az intézményben a szakemberek durva verbális agressziót tapasztaltak, s felvetődött a gyerekek fizikai bántalmazásának gyanúja is.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki az ügyben gyermekjogi szakombudsmanként járt el, közleményében azt írta: utóvizsgálata szerint az intézményben a tavaly októberi vezetőváltás óta nőtt a dolgozók közötti fluktuáció, kevesebb a szervezett szabadidős program, ezáltal sérül a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga.

A vizsgálat feltárta azt is, hogy az ügyeletes csoportban a gyerekekkel érdemben nem foglalkoznak, a csoportok jelentős részében nem látható összetartozás, a gyerekek közötti agresszió változatlanul fennáll, s a vezetői kontroll nem megfelelő.

Szabó Máté utalt arra: 2009-ben panaszbeadvány alapján vizsgálta először az intézmény munkáját, de sajtóhírek alapján ismét felmerült a gyermeki jogok sérelmének gyanúja. Az utóvizsgálat során informálódott a gyermekjogi képviselők, a gyámügyi gondozói tanácsadók tapasztalatairól és elkérte a fenntartó vizsgálatát összegző szakmai anyagot. A gyermekotthonban az ombudsman munkatársai helyszíni vizsgálatot is tartottak.

A közlemény szerint az országgyűlési biztos azt várja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjétől, hogy vizsgálja felül a gyermekvédelmi törvény rendelkezéseit, s támogassa a szakemberek kiválasztására, képzésére, továbbképzésre vonatkozó nemzetközi ajánlások, valamint a hazai módszertani javaslatok gyakorlati megvalósítását.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatójától Szabó Máté azt kérte, hogy vizsgálja meg a létszámbővítés lehetőségét, mert megállapítása szerint a gyermekjogi képviselők nem tudják maradéktalanul ellátni a gyermekvédelmi törvényben meghatározott feladataikat.

A címlapról ajánljuk