eur:
395.12
usd:
371.64
bux:
66169.98
2024. április 16. kedd Csongor

Az ombudsmanhoz fordult egy devecseri károsult

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultja, aki az állami kártalanítást sérelmezi beadványában, és nem engedi ledózerolni bontásra ítélt házát. Az építési hatóság ennek ellenére bontást rendelhet el. Az ombudsman hivatala kedden azt közölte: adategyeztetés miatt még nem döntöttek az eljárás megindításáról.

Marton Zoltán károsult elmondta, hogy az iszapömlésben megsérült házát nem engedi elbontani addig, amíg nem sikerül valamilyen megállapodást kötnie. Mint hozzátette, az övé azoknak a házaknak az egyike, amely a lebontott épületek üres területén még áll Devecserben, feleségével ideiglenesen a Máltai Szeretetszolgálat által az önkormányzattól bérelt lakásban laknak.

A bontási területen a szolgáltatók a katasztrófavédelem kérésének megfelelően már kikötötték a vizet és a villanyt is, a kivitelező cég már az utat is felszedte.

Marton Zoltán elmondta, hogy az önkormányzat által megbízott szakértők 17 millió forintra értékelték fel a házát, de ebből nem tud újat építeni; a lakóparkba amiatt nem költözik, mert ott melléképületet nem kapna, pedig 70 négyzetméteres műhelye van. Most új értékbecslést készíttetett, ennek az eredményére vár.

Hozzátette: ragaszkodik ahhoz, hogy saját maga terveztethesse és építtethesse fel a házát. A belügyminiszternek is írt már levelet, de onnan nem kapott választ, ezért fordult most Szabó Máté ombudsman hivatalához.

Muhoray Árpád, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka az eset kapcsán elmondta: május 15-ig dönthet arról a károsult, hogy részt vesz-e az állami kártalanításban. A Marton család eddig nem tudott dönteni a felajánlott lehetőségek közül - sőt a Belügyminisztérium által pozitívan elbírált két egyedi kérelmét is visszavonta -, amelyek igénybevételének feltétele, hogy a házának bontásához hozzájáruljon.

Hozzátette: ha a megadott határidőig sem sikerül dönteniük a kártalanítás módjáról, akkor az építési hatóság rendeli el a bontást a szennyezés felszámolása miatt. Kiemelte, hogy a lehetőségek közül még a készpénzes kártalanítást vagy a használt lakás vásárlását választhatják.

Az ombudsman hivatalában azt közölték: a Marton család beadványa megérkezett az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, mivel azonban a panaszból hiányoznak adatok, további információk beszerzését kezdték meg. Bernát György sajtótanácsadó közölte, hogy a még hiányzó adatok birtokában, hatáskör megléte esetén döntenek majd a vizsgálat indításáról, amelyről az érintettnek értesítést küldenek.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Nemrég derült ki, hogy az Uber – amely közel nyolc éve hagyta el a budapesti piacot – új formában tér vissza a fővárosba. Április 16-án, vagyis ma a Budapesti Közlekedési Központ után a Nemzeti Közlekedési Hatóság is zöld utat adott a cégnek, vagyis a hivatalos jóváhagyási folyamat lezárult. Várhatóan nyár elején indul a szolgáltatás, és már csak napok kérdése, hogy jelentkezhetnek a sofőrök az Uberhez. A cég indulásáról kérdeztük Kardos Esztert, az Uber magyarországi vezetőjét és Reich Ádámot, a partnercég, az F Mobilitás Kft. ügyvezetőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×