eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A honvédségben nem téma, hogy ki roma

A Magyar Honvédségben nincs és nem is lehet cigányellenesség - mondtaa honvédelmi miniszter a romák társadalmi integrációjáról szóló konferencián. Hende Csaba kiemelte, hogy a honvédelmi tárca hosszú távú progamokat indít a romák felzárkóztatása érdekében.

A hadseregben az egyenlő munkának és a bajtársiasságnak is köszönhetően nincs cigányellenesség, ennek a legkisebb nyoma ellen is fellépnek - mondta Hende Csaba. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a cigányság helyzetének javítása érdekében hosszú távú programokat indítanak. A katonasuli program kapcsán az önkéntes tartalékos rendszerben számítunk a közalkalmazottak, a köztisztviselők elkötelezettségére is, és cél a pedagógusok megszólítása is.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a honvédség egy szociális keretet tud nyújtani, így sokat tehet a cigányság felemelkedéséért. Hende Csaba elmondta, hogy dolgoznak a mentroprogram kialakításán és a cigányismeretek oktatási a tervek között van.

A miniszter előadásában szólt azokról a programokról, amelyek a roma fiatalok felzárkóztatásához is nagyban hozzájárulnak, így az esélyegyenlőségi tábor, illetve a Lippai Balázs esélyegyenlőségi ösztöndíj. Utóbbi kapcsán megemlítette, hogy terveik szerint ettől az évtől már nemcsak a felsőoktatásban tanulók, hanem a katonai alapismeretek című tantárgyat érettségi tárgyként választó középiskolások is elnyerhetik az ösztöndíjat.

Balogh Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a magyar romák nyolcvan százaléka nem rendelkezik megfelelő képzettséggel, így nem tud hozzájárulni a gazdaság fejlődéséhez. Balogh Zoltán kiemelte, hogy a foglalkoztatásról és a képzésről egy keretmegállapodást írnak alá a jövő héten, és ebbe várhatóana honvédség is bekerül. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az állam csak azokon tud segíteni, akik tesznek is azért, hogy helyzetük jobb legyen.

Benkő Tibor vezérkari főnök kijelentette: a romaintegráció a Magyar Honvédség egyik kiemelt feladata. Hozzátette: a Magyar Honvédségben katonák szolgálnak, függetlenül attól, hogy roma vagy nem roma származásúak. Nincs is arra utalás, hogy a roma fiatalok bármiféle megkülönböztetés áldozatai lettek volna vagy lennének a honvédségben. Mint mondta, "a bajtársiasság, az egyenlőség és az egyenlő bánásmód a meghatározó".

Benkő Tibor szerint a Magyar Honvédség jó lehetőség a roma fiataloknak, de hangsúlyozta, hogy nagyon szigorú szabályok vannak, nem egyszerű bekerülni, és komoly követelmények vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×