INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A honvédségben nem téma, hogy ki roma

InfoRádió / MTI
A Magyar Honvédségben nincs és nem is lehet cigányellenesség - mondtaa honvédelmi miniszter a romák társadalmi integrációjáról szóló konferencián. Hende Csaba kiemelte, hogy a honvédelmi tárca hosszú távú progamokat indít a romák felzárkóztatása érdekében.

A hadseregben az egyenlő munkának és a bajtársiasságnak is köszönhetően nincs cigányellenesség, ennek a legkisebb nyoma ellen is fellépnek - mondta Hende Csaba. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a cigányság helyzetének javítása érdekében hosszú távú programokat indítanak. A katonasuli program kapcsán az önkéntes tartalékos rendszerben számítunk a közalkalmazottak, a köztisztviselők elkötelezettségére is, és cél a pedagógusok megszólítása is.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a honvédség egy szociális keretet tud nyújtani, így sokat tehet a cigányság felemelkedéséért. Hende Csaba elmondta, hogy dolgoznak a mentroprogram kialakításán és a cigányismeretek oktatási a tervek között van.

A miniszter előadásában szólt azokról a programokról, amelyek a roma fiatalok felzárkóztatásához is nagyban hozzájárulnak, így az esélyegyenlőségi tábor, illetve a Lippai Balázs esélyegyenlőségi ösztöndíj. Utóbbi kapcsán megemlítette, hogy terveik szerint ettől az évtől már nemcsak a felsőoktatásban tanulók, hanem a katonai alapismeretek című tantárgyat érettségi tárgyként választó középiskolások is elnyerhetik az ösztöndíjat.

Balogh Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a magyar romák nyolcvan százaléka nem rendelkezik megfelelő képzettséggel, így nem tud hozzájárulni a gazdaság fejlődéséhez. Balogh Zoltán kiemelte, hogy a foglalkoztatásról és a képzésről egy keretmegállapodást írnak alá a jövő héten, és ebbe várhatóana honvédség is bekerül. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az állam csak azokon tud segíteni, akik tesznek is azért, hogy helyzetük jobb legyen.

Benkő Tibor vezérkari főnök kijelentette: a romaintegráció a Magyar Honvédség egyik kiemelt feladata. Hozzátette: a Magyar Honvédségben katonák szolgálnak, függetlenül attól, hogy roma vagy nem roma származásúak. Nincs is arra utalás, hogy a roma fiatalok bármiféle megkülönböztetés áldozatai lettek volna vagy lennének a honvédségben. Mint mondta, "a bajtársiasság, az egyenlőség és az egyenlő bánásmód a meghatározó".

Benkő Tibor szerint a Magyar Honvédség jó lehetőség a roma fiataloknak, de hangsúlyozta, hogy nagyon szigorú szabályok vannak, nem egyszerű bekerülni, és komoly követelmények vannak.


A címlapról ajánljuk