INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A főkapitány úgy megy, hogy marad

Infostart / InfoRádió
Ármós Sándor felmentett Pest megyei főkapitány a rendőrség állományában marad, menesztésének pontos okát nem ismeri, találgatásokba pedig - mint az MTI-nek kedden elmondta - nem kíván bocsátkozni.

A menesztett rendőrfőkapitány azt mondta: a belügyminiszternek joga van ahhoz, hogy bármelyik rendőri vezetőt indoklás nélkül felmentse, ahogy most is történt.

Arra a kérdésére, hogy felmentése összefüggésben van-e a nemrégiben általa kiadott (a megyei rendőrség állítólagos nehéz gazdasági helyzete miatt megszorító intézkedéseket tartalmazó), majd az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) belső vizsgálatát követően visszavont körlevéllel, Ármós Sándor nem kívánt válaszolni. Megismételte: a pontos okot nem ismeri, az indoklás nélkül hozzá eljuttatott döntést tudomásul veszi. Továbbra is a rendőrség állományában marad - mondta a volt főkapitány -, de hogy milyen beosztásban, arról még nem kapott tájékoztatást.

Az ORFK szóvivői irodája hétfőn tudatta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter az országos rendőrfőkapitány javaslatára indokolás nélkül visszavonta Ármós Sándor Pest megyei rendőrfőkapitány vezetői kinevezését

A közlemény szerint ezzel egyidejűleg a főkapitányság vezetésével Simon Tamás rendőr dandártábornokot, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi vezetőjét bízta meg a belügyminiszter. (Simon Tamás múlt év december 10-ig irányította a Jász-Nagykun-Szolnok megyei főkapitányságot, utána a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetnél dolgozott.)

Miután a Pest megyei rendőri vezető nemrég több megszorító intézkedést tartalmazó körlevelet írt a fontosabb posztokon lévő beosztottainak, az ORFK átvilágította a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági helyzetét, majd a vizsgálat eredményeként elrendelte a főkapitányi körlevél visszavonását, mert "az hibás adatokból levont téves következtetéseken alapult". Az ORFK, illetve később a megyei rendőr-főkapitányság közleményben tudatta: a Pest megyei rendőrség gazdasági helyzete stabil, nincs szükség megszorításokra.

A Népszabadság múlt hét szerdai számában azt írta, hogy a "tévedés áraként" hamarosan távozhat posztjáról Ármós Sándor, míg a főkapitánnyal hibás adatokat közlő gazdasági szakember ellen fegyelmi indult. "Ármósnak azért kell mennie, mert ahelyett, hogy meggyőződött volna az adatok helyességéről, körlevélben megszorításokat rendelt el és ezzel indokolatlanul pánikot keltett az állomány körében" - írta a Népszabadság.

A dandártábornok az MTI-nek múlt csütörtökön azt mondta: nem közölték vele, hogy fel kellene állnia a székéből, csak a sajtóból értesült ilyen hírekről. Hozzátette: őt sem az illetékes miniszter, sem az országos rendőrfőkapitány nem értesítette efféle szándékáról, de egy rendőri vezetőt bármikor, indoklás nélkül fel lehet menteni.

A címlapról ajánljuk