eur:
392.55
usd:
366.13
bux:
66821.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás

Hatástalanul érvelt a Legfelsőbb Bíróság elnöke: a jelenlegi 70 helyett 62 évesen nyugdíjba kell menniük a bíróknak. Ezáltal a bírói kar tíz százalékának kell távoznia jövő év végéig. A bírói vezetők szerint ez ronthatja az ítélkezés minőségét. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: megoldhatatlan helyzetet eredményez a korábbi nyugdíjazás. Bánáti János kiemelte, hogy ügyek tízezreit kell majd új bírónak átvennie, ez nagy időveszteséget okoz.

Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás egy hosszú átmeneti időszakra, és később is megoldhatatlan nehézségekkel fognak küzdeni a bírók nyugdíjkorhatárának leszállítása miatt - mondta az InfoRádiónak a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. A Fidesz-KDNP-frakciószövetség hétfőn támogatta Lázár Jánosnak azt a módosító indítványt, amely rögzítené az új alaptörvényben, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.

Bánáti János szerint a döntés 800-1000 embert érinthet, ami ügyek tízezreinek átszignálási kötelezettségével jár, vagyis egy másik bíró veszi át az ügy tárgyalását, ez pedig hatalmas idő- és energiaveszteséget okoz. Az átszignálással majdnem kárba vész, ami addig történt, a büntetőügyekben akár újra kell kezdeni a tárgyalást - tette hozzá.

Az igazságszolgáltatás színvonalát is veszélyeztetheti, hogy elveszítenek olyan bírókat, akik mögött több évtizedes ítélkezési gyakorlat van és kiegyensúlyozott szakmai tudással rendelkeznek - vélekedett a kamara elnöke.

Lázár János szerint az átállást kisebb döccenőket lehet megoldani, de ez egyes ügyekben inkább szakadékot fog jelenteni - emelte ki Bánáti János, aki szerint felkészült a bírói kar, de olyan testület nincs, amely el tud veszíteni egy ekkora "egyszeri véráldozatot".

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×