eur:
400.88
usd:
366.69
bux:
74266.7
2024. október 11. péntek Brigitta

Heteken belül dönthetnek az árvízi támogatások uniós kifizetéséről

Heteken belül megszülethet a végleges döntés arról, hogy az Európai Unió szolidaritási alapjából több tagállamnak támogatást fizetnek a tavalyi áradások okozta károk helyrehozására, Magyarország esetében 22 millió euróról van szó - mondta Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára

Az államtitkár egy brüsszeli háromoldalú egyeztetést ("trialógust") követően nyilatkozott, amelyen a Tanács képviseletében a magyar elnökség, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselője egyeztetett a mielőbbi kifizetés érdekében.

Az intézmények képviselői arról a 182 millió euróról tárgyaltak, amelyet Magyarország mellett Lengyelországnak, Szlovákiának, Csehországnak, Horvátországnak, Romániának és Szlovákiának terveznek kifizetni az EU szolidaritási alapjából a tavalyi áradások okozta károk helyrehozására - mondta Becsey Zsolt.

Az államtitkár hangsúlyozta: a szerdai tárgyalásokon sikerült előrelépni a kérdésben, és az uniós intézmények között egyetértés volt abban, hogy ezeket a pénzeket mielőbb ki lehessen fizetni, mivel a tagállamok kérelmét már megvizsgálták. Becsey Zsolt megfogalmazása szerint "heteken belül", még áprilisban megszülethet a kifizetésről szóló végleges döntés.

Beszélt arról is, hogy a kifizetést eddig egy "technikai vita" akadályozta, nevezetesen az, hogy az EU költségvetésében nem különítenek el forrást a szolidaritási alapra, hanem a költségvetési maradványokból fedezik az alap kiadásait. Egy-egy éves költségvetésnél azonban csak az év vége felé derül ki, hogy mekkora források képződnek ilyen módon, az év elején így vonakodnak a kifizetésektől, mivel azoknak nincs konkrét költségvetési hátterük. A magyar elnökség nagy erőfeszítést tesz azért, hogy a jogosult államok ennek ellenére még az első fél évben, tavasszal megkaphassák a támogatást.

Az egyeztetésen az uniós intézmények képviselői a szolidaritási alapból történő kifizetésen kívül az Európai Unió 2012-es költségvetésének előkészítéséről is tárgyaltak - tájékoztatott Becsey Zsolt. Elmondása szerint a jövő évi költségvetéssel prioritásait tárgyalták meg, mivel Janusz Lewandowski pénzügyi programozásért és költségvetésért felelős biztos április 20-án nyújtja be a 2012-es büdzsé tervezetét.

Az EU jövő évi költségvetése takarékos, a felhasználásokat ellenőrző büdzsé lesz, és előtérbe kerülnek az EU2020 stratégia prioritásai. Becsey Zsolt hangsúlyozta: fontos, hogy a kohéziós kifizetések, illetve Magyarország felzárkóztatása a közös agrárpolitikához a csatlakozási szerződésben foglalt menetrend szerint folytatódjon jövőre, ezzel az uniós intézmények képviselői is egyetértettek.

Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×