eur:
388.63
usd:
361.35
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Vecsei: A lakhatáshoz való jogot törvénybe kell foglalni

A lakhatáshoz való jog nem került bele az új alkotmány koncepciójába. Skóciában és Franciaországban már évek óta törvény garantálja, hogy senkinek ne kelljen az utcán aludnia. Más kérdés, hogy ezek a jogszabályok ott sem számolták fel a hajléktalanokságot. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának vezetője szerint a lakhatáshoz való jogot akkor is törvénybe kellene foglalni, ha az a mostani alapjogokból is levezethető.

Nem old meg semmit, hogy bekerül-e az alkotmányba egy alapjog - mondta az InfoRádiónak Vecsei Miklós annak kapcsán, hogy a lakhatáshoz való jog szerepel az új alaptörvény koncepciójában.

A Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának vezetője annak örülne, ha a lakhatásról és az emberek biztonságáról szóló gondolatok érvényesülhetnének, és olyan alkotmány születne, ami igaz, végrehajtható, és nemcsak konferenciák témájaként szolgálna. Ha az emberi méltóságot és a szociális biztonságot komolyan veszik, abba a lakhatás is beletartozik - vélekedett.

A hétvégén -15 fok lesz, ami néhány százezer embert rettenetesen fog érinteni, attól függetlenül, hogy van-e fedél a feje fölött - mondta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, hozzátéve, hogy reméli, lesz kormányzati szándék ezen kérdések rendezésére.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×