eur:
389.66
usd:
362.58
bux:
68688.75
2024. május 8. szerda Mihály

Két hónap után: milyen tanulságai vannak az iszapkatasztrófának?

Két hónappal ezelőtt, október 4-én öntötte el az ajkai timföldgyár vörös iszapja Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely egy részét. Minden idők legnagyobb magyarországi ökológiai katasztrófájában tíz ember meghaltak, több százan megsérültek, házak tucatjai dőltek össze és majdnem ezer hektár termőföld vált hosszú ideig megművelhetetlenné. A tragédia világszinten is egyedülálló tapasztalatokkal szolgált a kármentésben résztvevő hatóságok és szervezetek számára. A Vöröskereszt főigazgatója például azt tanulta meg az elmúlt hatvan napban, hogy azonnal szükség van egy bármikor felállítható sátortáborra.

A vörösiszapárhoz hasonló méretű katasztrófa nem történt még Magyarországon - mondta a két hónappal ezelőtt történt tragédiáról a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. Selymes Erik kiemelte: a Vöröskereszt a kezdetektől részt vesz a kármentésben, két áldozatot pedig a szervezet kutatói találtak meg.

A költségigényes katasztrófa-elhárításra fel kell készülni, bár a Vöröskeresztnek szűkösek az anyagi lehetőségei, az állami támogatás nominálértéken az elmúlt tíz évben 500 millióról 150 millió forintra csökkent - közölte a főigazgató. Selymes Erik szerint szükség van egy bármikor felállítható sátortáborra, több száz ággyal, fűtéssel, tábori konyhával.

A Vöröskereszt egyeztető fórumot hoztak létre a többi segélyszervezettel, mert összefogva még erősebbek lehetnek - hangsúlyozta.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×