eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kamionok az árokban, jeges utak - havazásra ébredt az ország

Az ország nagy részén erősen havazik. Az intenzív hóesés elsősorban Vas megyében okoz gondokat, ahol az előrejelzések szerint pénteken akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat. Zalában is lassan és nehezen járhatók az utak, több kamion az árokba csúszott. A hó miatt átlagosan 30-50 perces késéssel közlekednek a személyszállító vonatok a Budapest-Esztergom vonalon.

Egyre több jármű akad el, illetve szenved balesetet Pest megye havas, jeges útszakaszain - közölte péntek délelőtt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki szerint a folyamatos figyelmeztetések ellenére sem eléggé óvatosak az autóvezetők.

Beluzsárné Belicza Andrea az MTI-nek elmondta, hogy a Budaörs és Budakeszi közötti utat egyelőre jobb elkerülni a repülőtér környéki emelkedő jegesedése miatt. Ott a reggeli órákban egy kamion akadt el, de a járművet a tűzoltóknak sikerült elvontatniuk.

Az M3-as autópálya kifelé vezető oldalán, a 15. kilométerszelvénynél, a belső sávban egy kisteherautó csúszott meg és borult rá a szalagkorlátra. A műszaki mentés még tart, de jelentősebb torlódásra nem kell számítani.

Hóeltakarítás miatt váltott pályás útzár lépett érvénybe a 2-es főúton, Vác és Katalinpuszta között, az arra közlekedőknek rövid várakozásra kell készülniük - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, aki ismét felhívta a figyelmet arra: akinek nem muszáj, ne üljön autóba.

Folyamatosan hívják telefonon a Pest megyei katasztrófavédelem ügyeletét is - mondta Lock Erika szóvivő az MTI-nek. Pénteken 10 óráig tízszer riasztották a tűzoltókat árokba csúszott, illetve felborult járművek mentéséhez. Komolyabb személyi sérülés szerencsére eddig nem történt a régió veszélyessé vált útjain - tette hozzá.

Zalában is gondok vannak


Lassan és nehezen járhatók az utak Zala megyében; a reggel kezdődött intenzív havazás miatt akadozik a közlekedés az úttesten keresztbe fordult, elakadt vagy árokba csúszott járművek miatt - közölte a rendőrség az MTI-vel.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a 86-os főúton Zalalövőnél több kamion és a közútkezelő sószórója is elakadt. A járművek nem tudnak felmenni a Rédics irányába tartó szerpentinen, ezért korlátozták a tehergépkocsik forgalmát, és a személygépkocsik is csak félpályán tudnak közlekedni. A forgalmat rendőrök irányítják.

Salamon Róbert, a rendőrség Zala megyei sajtószóvivője elmondta; elakadt teherautókat mentenek a 74-es főúton, a baki tetőnél lévő körforgalomnál is. Ezen a szakaszon csak egy sávon lehet közlekedni. Egy keresztbe fordult tehergépkocsi miatt félpályás útlezárást vezettek be a 75-ös főút zágorhidai elágazójánál is.

Zalaszántó és Bazsi között a Sümegről Keszthelyre közlekedő autóbusz akadt el, mentése folyamatban van. Busa Csaba, a Zala Volán személyi közlekedési igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a menetrend szerinti járatok nem tudnak eljutni a Zala megyei Gosztolára és Liszóba, és szinte valamennyi autóbuszjáratnál késésekre kell számítani. A közútkezelő ügyeletese elmondta: az utakat folyamatosan sózzák, a megyeszékhely környékén hét, Lenti és Nagykanizsa térségében pedig öt-öt munkagép dolgozik.

Vas megyében akár 15 centi hó hullhat


Vas megyében a kora reggeli óráktól kezdődött intenzív havazás, és az előrejelzések szerint akár 15 centiméternyi friss hó hullhat. A közútkezelő ügyeletese, Kecskés Péter elmondta: egyelőre minden út járható, de a közlekedőknek téli útviszonyokra kell készülniük. Csütörtökön este is havazott, így a hóréteg vastagsága helyenként elérheti a harminc centimétert is.

A közútkezelő és a katasztrófavédelem ügyeleteseinek tájékoztatása szerint személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt éjszaka a megyében, de néhány árokba csúszott járművet menteni kellett, és egy fakidőléshez is tűzoltókat hívtak.

Budapest is lelassult

Budapesten reggel negyed hét óta változó intenzitással havazik. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 79 munkagéppel folyamatosan végzi az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségiközlekedési-útvonakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztkai bázisokhoz vezető útvonalakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, továbbá 381 fővel a gyalogátkelőhelyek, közjárdák, közlépcsők megtisztítását - olvasható a FKF InfoRádióhoz eljuttatott közleményében.

A közösségi közlekedés lelassult, a BKV fődiszpécsere néhány viszonylatra kért szórást a leállás megelőzésére, a XII., a XXI, kerületekben, illetve egy a városból kivezető járat útvonalára.

A FKF hangsúlyozza: a mellékutak takarítását csak a főútvonalak megtisztítását követően, a csapadék megszűnése után 7-8 óra múlva tudják megkezdeni. Kérik a magánház tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

Fennakadás a vonatközlekedésben

A havazás miatt átlagosan 30-50 perces késéssel közlekednek a személyszállító vonatok a Budapest-Esztergom vonalon - közölte a Mávinform.

Piliscsaba állomáson váltóállítási problémák adódtak - tájékoztatta Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t. A fennakadást az okozza, hogy a folyamatos hóesés, valamint az elhaladó szerelvények a váltószálak közé sodorják a havat. A MÁV-dolgozók folyamatosan takarítják a váltókat, másutt pedig, ahol van, működtetik a váltófűtő berendezéseket.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikorra áll helyre a menetrend szerinti közlekedés. Ez a havazástól és a hóátfúvásoktól függ, de a Mávinform sajtóügyeletese szerint a délutáni órákra, ha elállt a havazás, csökkenhetnek a késések.

Szabolcsban még mindig van település, ahol nincs áram


A csütörtök reggeli ónos eső miatt mintegy 20 ezer háztartásban nem volt áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de a hibák jelentős részét már kijavították - mondta el az InfoRádiónak Kutas István, az E.On Hungária PR vezetője, aki azonban hozzátette: három olyan településen még péntek reggel is áram nélkül vannak a lakók.

Hanganyag: Kálló Izabella, Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×