eur:
387
usd:
356.34
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A közjogi méltóságok 13. havi juttatásának eltörlését kezdeményezi a Fidesz frakcióvezetője - a nap hírei

Komoly károkozásnak tartja a nyugdíjrendszer átalakítását az MSZP elnöke. Már mindenhol van áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A közjogi méltóságok 13. havi juttatásának eltörlését kezdeményezi a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János a parlamentnek beterjesztett törvényjavaslatában a szolidaritás elvével és a választópolgárok bizalmára épülő őszinte kormányzás megteremtésével indokolta indítványát. A politikus a köztársasági elnök, a kormányfő, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény módosítását kezdeményező előterjesztésében emlékeztet arra, hogy a közszférában foglalkoztatottakat jelenleg nem illeti meg 13. havi juttatás.

Az MSZP szerint az álláshalmozó fideszes politikusok érdekét szolgálja a 16 százalékos szja-kulcs. Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: az Országgyűlés, a Fővárosi Közgyűlés és a megyei közgyűlések is olyan fideszes képviselőkkel vannak tele, akik akár havi félmillió forinttal is többet vihetnek haza.

A többi között méltó fizetést és előrelépési lehetőséget biztosítana a pedagógusoknak az életpályamodell koncepciója - mondta az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa, amikor bemutatta a dokumentumot és az új közoktatási törvény tervezetét, hangsúlyozta: a több évtizedes hibát korrigáló tervezetben a pedagógusok bértábláját nem összegekben, hanem a mindenkori minimálbérhez viszonyított százalékokban határozzák meg.

A jövő évi költségvetés tervezete több mint 22 milliárd forintos többletforrást biztosít a honvédség számára, így hosszú idő után először növekszik a honvédség költségvetése. Hende Csaba honvédelmi miniszter Győrött, a vörösiszap-katasztrófa elleni védekezésben és mentésben részt vett katonák helytállását elismerő ünnepségen azt mondta: ebből az összegből lehetőség nyílik a haditechnika fejlesztésére és a helikopterek felújítására.

Komoly károkozásnak tartja a nyugdíjrendszer átalakítását az MSZP elnöke. Mesterházy Attila az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: az Orbán-kormánynak 1998 és 2002 között már lett volna lehetősége változtatni a magán-nyugdíjpénztári rendszeren, ha az annyira rossz, mint ahogy azt most állítják. Szerinte ha az a költségvetési politika folytatódott volna, amit előző kormány meghatározott, akkor nem lenne szükség ezekre a forrásokra a költségvetésben.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Nemzetgazdasági Minisztérium az Omninvestnek 2006-ban adott 2 milliárd forintos állami támogatás ügyében. A tárca álláspontja szerint a vonatkozó jogszabályok szándékos megsértésével ítélték oda és fizették ki a támogatást. Az Omninvest Kft. korábban visszautasította a vádakat, és novemberben visszaadta azt a kétmilliárd forintot, amelyet a hatóságok szerint jogtalanul kapott meg.

Februárig jogerősen előzetes letartóztatásban marad Hagyó Miklós, miután a Fővárosi Bíróság helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzését. A többi között bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsított volt MSZP-s főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását korábban február 17-éig hosszabbították meg.

Megszűnt a Devecsert, Ajkát és Somlóvásárhelyet érintő be- és áthajtási tilalom. Mivel a külterületekről még további 400 ezer köbméter vörösiszap elszállítása várható, ezért a 8-as főúton a Devecser-Ajka-Bakonygyepes közötti útzár érvényben marad.

Már mindenhol van áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a tegnapi vezeték-szakadások okoztak gondokat. Egyházi Nikoletta, az E.ON sajtóreferense elmondta: az összes elérhető dolgozó, valamint több alvállalkozó is a vezetékrendszer javításán dolgozott, így már Nagycserkeszen is zavartalan az áramellátás. Csütörtökre virradóra több mint 20 ezren maradtak áram nélkül Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, miután az ónos eső miatt több vezeték is leszakadt.

3 ember meghalt, egy életveszélyesen, hárman súlyosan és tízen könnyebben megsérültek, amikor kora délután személygépkocsival ütközött egy menetrendszerinti autóbusz a 47-es főúton Hódmezővásárhely és Szeged között, az algyői Tisza-hídnál. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a balesetet az okozta, hogy a Hódmezővásárhelyről Szegedre tartó személyautó eddig ismeretlen okból áttért a menetirány szerinti bal oldalra, és frontálisan összeütközött a menetrend szerinti Tisza Volán autóbusszal. Szenti Szabolcs hozzátette: két ember, aki életét vesztette, a buszon utazott, a másik a személyautó sofőrje.

Továbbra is gondot okoz a szokatlanul kemény tél Európa egyes országaiban. Ausztriában ismét közlekedési fennakadások voltak a havazás miatt; az osztrák autópályák egy része nehezen járható, több autó is elakadt, hiába írták elő a hólánc használatát. Csehországban hasonló a helyzet; a vonatok 1-2 órát késnek és holnapig még 20 centiméter friss hóra számítanak. Franciaországban a nehezen járható utak mentén továbbra is mintegy ezer kamion vesztegel, azonban a légi és tömegközlekedés helyreállt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×