eur:
389.13
usd:
361.62
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Megállapodtak a jövő évi bérekről az OÉT-ben - a nap hírösszefoglalója

Megállapodtak a jövő évi bérekről az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. A magyar uniós elnökségről egyeztetett Budapesten az Európai Parlament delegációja. Európa számos országában jelentős fennakadást okoz a hideg és a havazás.

Megállapodtak a jövő évi bérekről az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. 2011-ben a minimálbér 78.000, a garantált bérminimum 94.000 forint lesz, az országos béremelési ajánlás pedig 4-6 százalék. A döntés 700 ezer munkavállalót érint. A munkavállalói oldal kevesli az emelést, míg a munkaadók szerint vállalható kompromisszum született.

December közepén nyújthatja be az alkotmány-előkészítő eseti bizottság az Országgyűlésnek az új alaptörvény koncepcióját - közölte a testület kereszténydemokrata elnöke. Salamon László kérdésre válaszolva azt mondta: sajnálja, hogy az ellenzék kivonult az alkotmányozásból. A KDNP-s politikus tájékoztatása szerint a jelenleginél kisebb alkotmányban gondolkodnak, amely csak alapvető, évtizedekre szóló rendelkezéseket tartalmazna. Az MSZP szerint a közzétett munkaanyag alapján az új alkotmány nem egy nemzet, hanem egy párt alaptörvénye lesz, míg az LMP azt kifogásolta, hogy csak két egymást követő Országgyűlés, kétharmados többséggel módosíthatná az alkotmányt.

Az aktuális problémákkal foglalkozik majd a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség. Erről a miniszterelnök beszélt, miután Budapesten fogadta az Európai Parlament elnökét és frakcióvezetőit. Orbán Viktor a legfontosabb feladatok között említette a pénzügyi válság leküzdését, a gazdasági kormányzás és a gazdaságpolitikák összehangolását, a romák helyzetének javítását és a bővítési folyamat gyorsítását. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke hatalmas lehetőségnek nevezte, hogy Magyarország és Lengyelország egymás után töltheti be a soros elnöki posztot. Hangsúlyozta: a magyar program célkitűzéseit minden európai parlamenti frakció támogatta.

Átutalta a BKV-nak a korábban ígért 7 és fél milliárd forint állami támogatást a Magyar Államkincstár. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a pénz várhatóan pénteken érkezik meg a cég számlájára. Tarlós István főpolgármester korábban az InfoRádióban azt mondta: az összeg csak arra elég, hogy a BKV januárban megőrizze fizetőképességét.

A legfrissebb összesítés szerint több mint 120 család kéri a vörösiszap-katasztrófában megrongálódott ingatlanjának új értékbecslését. Takács Árpád, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnokhelyettese elmondta: ezek a családok nem fogadják el a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara illetékesei által megállapított árat, és van, aki már a második értékbecslés eredményét is elutasította. Közben a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság arról számolt be, hogy péntek reggel 8 órától megszüntetik a forgalomkorlátozásokat Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen.

Megkezdődött a Henkel új ragasztógyárának és logisztikai központjának építése a Tatabánya-Környe Ipari Parkban. A cég első zöldmezős magyarországi beruházása, a gyár és a hozzá tartozó logisztikai központ 14,7 millió euróból épül és 80 embernek biztosít majd munkalehetőséget 2012-től.

Ajánlatot tesz a közkézen lévő horvát INA olajtársaság törzsrészvényeinek megvásárlására a Mol. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tájékoztatás szerint a magyar olajipari cég 2.800 horvát kunáért venné meg a maximum 800 ezer 910 darab, egyenként 900 kuna névértékű törzsrészvényt.

A csütörtök esti adatok szerint még 1200 háztartásban nincs áram Jász-Nagykun Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a jég miatt leszakadtak az elektromos vezetékek. Az üzemzavar összesen 10 ezer fogyasztót érintett.

Két nap alatt összesen 26-an fagytak meg Lengyelországban, Csehországban és Litvániában. A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 33 Celsius-fokot csütörtökre virradóra mérték Kelet-Lengyelországban. A hideg és havazás miatt fennakadások voltak Romániában, Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban is. Közben Szófiában 21,3 Celsius-fokkal megdőlt a melegrekord.

Oroszország rendezheti a 2018-as labdarúgó világbajnokságot. Erről a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága döntött. Korábban kelet-európai ország még soha nem adott otthont futball vébének. A szervezet döntött a 2022-es világbajnokságról is, amelyet Katar rendezhet.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×