eur:
388.9
usd:
362.01
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Megdőlt az átszerződési rekord - lapszemle

Elérte a 320 ezret - ezzel megdőlt a múlt évi átszerződési rekord is. A meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseket szerdán még fel lehet mondani - közölte a Napi Gazdaság. A Népszabadság arról számol be, hogy egyetlen parkolójegy-automatája sincs a budapesti Parking Kft.-nek, de januártól ez a cég szedi a parkolási díjakat a fővárosi tulajdonú közterületeken.

Még egy hónap maradt

A Napi Gazdaság cikke szerint a Netrisk.hu biztosítási portálon a váltók száma vasárnap reggel elérte a 320 ezret - ezzel megdőlt a múlt évi átszerződési rekord is. A meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseket szerdán még fel lehet mondani, az új biztosítás kiválasztására így december végéig lesz idő. Az átlagosan több mint 13 ezer forintos megtakarítás alapján a Netrisken november elseje óta újraszerződött autósok összesen több mint négymilliárd forintot spóroltak, amennyiben pedig a váltók száma a portálon elérné a kampány végére a 400 ezret, a megtakarított összeg első ízben lépheti túl az ötmilliárd forintot.

Ajánlat nélkül

A Népszabadság arról ír, hogy egyetlen parkolójegy-kiadó automatája sincs a budapesti Parking Kft.-nek, de januártól ez a cég szedi a parkolási díjakat a fővárosi tulajdonú közterületeken. A 430 parkolójegy-kiadó automata és más eszközök beszerzésére 1,1 milliárd forintot szavazott meg a közgyűlés, viszont a szeptemberben kiírt közbeszerzési tenderre egyetlen ajánlat sem érkezett. Wintermantel Zsolt fideszes fővárosi képviselő korábban a fővárosi vitában kijelentette, hogy ha a Fidesz nyer, Budapesten csökkentik a BKV-jegyárakat és ezzel a parkolási díjakat is. Budapesten három nagy parkolási társulás van: a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás mellett a Centrum, míg az V. kerület saját céggel működik. A fővárosban működő 2000 automata révén beszedett parkolási díj évi hatmilliárd forint bevételt jelent az önkormányzatoknak.

Kevesebbb egyház kapna kiegészítést

Szűkítené a szociális államtitkárság jövő évtől azoknak az egyházaknak a körét, amelyek szociális szakellátó intézmény fenntartójaként kiegészítő normatívára jogosultak - olvasható a Magyar Nemzetben. Tovább növelnék ugyanakkor a többlettámogatás mértékét, ami azonban feszültséget idézhet elő a világi működtetők, a többi között a megyei önkormányzatok körében. A szociális, család- és ifjúságügyi államtitkárság a lapnak azzal indokolta döntést, hogy egyre több szervezet él vissza a támogatással, és intézkedésükkel megakadályozhatnák az indokolatlan mértékű pénzkiáramlást. A szociális tárca szerint ugyanis a jelenség indokolatlan többletkiadást okoz a költségvetésnek, valamint társadalmi, erkölcsi szempontból sem kívánatos. Ezt a kormány úgy érné el, hogy a szociális törvényben meghatározott egyházi fenntartó fogalma alá kizárólag a szociális feladatok ellátására is kiterjedő megállapodást kötött egyházak tartoznának. E megállapodásokat az első Orbán-kormány 1998-2000 között megkötötte a történelmi egyházakkal.

Komoly fejtörést okozott a kormány

A Világgazdaság arról számol be, hogy az Európai Unió döntéshozóinak is komoly fejtörést okozhat a kormány tervezett intézkedése a magánpillér lebontására. Kérdés ugyanis, hogy az ott felhalmozott vagyon átcsatornázása az állami nyugdíjalapba miként számolható el a költségvetésben az uniós rend szerint. Erre ugyanis még nem volt precedens. Szólhatnak érvek a mellett, hogy a bevételek a korábbi évek egyenlegét javítsák, ebben az esetben Magyarország elvileg már évek óta teljesíti a 3 százalék alatti GDP-arányos hiányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a mai piacnyitást illeti,  a határidős indexek állása alapján visszafogott mozgásokra van kilátás, enyhe emelkedéssel indulhat a nap az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×