eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rácz Margit: amikor a magyarok büszke adófizetők lesznek

A pénzügyi szigorítások mind az eurózónán kívül, mind azon belül elengedhetetlenek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője. Rácz Margit beszélt arról is, hogy mi várható Magyarországon 2011-ben. A kutató az egyik fontos kérdésnek azt tartja, hogy a jövőben mennyire lesz a magyar állampolgár "magas adómorállal rendelkező büszke adópolgár".

Tartós szabálysértési állapotban van az Európai Unió, nemcsak a túlzott deficiteljárások, hanem a egységes belső piac versenyszabályainak tartós megsértése miatt is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője.

Rácz Margit hozzátette: ott, ahol meg kell úszni az államcsődszerű helyzetek kialakulását, a közszférát kezdik el lefaragni, valamint csökkentik a béreket, az államilag garantált nyugdíjat, és "romlik minden, amit közpénzből finanszíroznak".

Ez egy tanulási folyamat. Elképzelhető, hogy a politikusok megtanulják, mit jelent a holland mentalitás, amikor csak annyit költenek, amennyi van - véli a szakértő, aki szerint ez a helyzet megúszhatatlan anélkül, hogy az eurózónán belül és kívül szigorítások lennének az államok gazdálkodásában.

Ott lehet könnyebben rendbe tenni az államháztartást, ahol a bajt csak ez a válság okozta, ahol olyan költségvetési gyakorlat van, hogy a politikusok tisztában van azzal, milyen bevételeket milyen kiadásokra lehet - hangsúlyozta a kutató, aki azonban hozzátette: ott sem könnyű, ahol a válság előtt rend volt, mert óriási változásokra van szükség mindenhol.

Ahol rossz az adómorál, ott nem hisznek az emberek abban, hogy abból a pénzből, amit befizettek az államnak, például út vagy iskola lesz. Ezekben az országokban nagyon nehéz megmagyarázni az embereknek, hogy húzni kell a nadrágszíjon - emelte ki Rácz Margit.

Mi lesz jövőre?

Magyarország első félévét 2011-ben az uniós soros elnökség fogja meghatározni, és sokkal mélyebben magáévá fogja tenni az európai szabályrendszert, hiszen pont Magyarország nem lehet az, aki elnökként megszegi a szabályokat - mondta a kutatásvezető, aki úgy véli, az uniós elnökség fél éve komoly elköteleződést fog eredményezni.

Rácz Margit szerint komoly probléma elé néz Magyarország a közeljövőben a kis- és középvállalatok tekintetében, mert az elmúlt húsz évben a kkv szektor nem fejlődött, és a mostani korszak sem fog kedvezni nekik.

A kutató másik fontos kérdésnek azt tartja, hogy a jövőben mennyire lesz a magyar állampolgár "magas adómorállal rendelkező büszke adópolgár".

A teljes interjút itt hallgathatja meg!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×