eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mindenhol helyreállt az áramszolgáltatás kora estére - a nap hírei

Mégis adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek a magán-nyugdíjpénztári reálhozam után. A téli szállásra terelték az állatokat a Hortobágyon.

Fennakadást okozott az idei első, jelentősebb havazás az ország több pontján. Főként a Dunántúlon voltak gondok; szombatra virradóra több alsóbbrendű út járhatatlanná vált, több helyen történt koccanásos baleset és még az M7-es autópályán is kamionok akadtak el a hóban. Később a közútkezelő járművei mindenhol megtisztították az utakat. Jelentős késések voltak a vasúti közlekedésben is, Fejér és Komárom-Esztergom megyében pedig 20 településen 16 ezer ember maradt áram nélkül; a szolgáltatást kora estére állították helyre. Gondot okozott a havazás több európai országban is.

Mégis adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek a magán-nyugdíjpénztári reálhozam után. Erről a kormány nyugdíjvédelmi megbízottja beszélt a Hír tv-ben. Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: a kabinet eltökélt szándéka volt, hogy a hozamot adó- és járulékfizetési kötelezettség nélkül lehessen felvenni, a jogászok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ez nem lehetséges, illetve igazságtalan lenne. Mint mondta: emiatt a magánnyugdíj-pénztári hozam a többi tőkejövedelemhez hasonlóan fog adózni.

Az összefogás fontosságát hangsúlyozták a szónokok az MSZP budapesti nagygyűlésén. A párt elnöke felszólalásában azt mondta: a baloldal készen áll a cselekvésre. Mesterházy Attila bírálta a kormány magánnyugdíjpénztárakkal, az új alkotmánnyal, valamint az igazságszolgáltatással és a médiával összefüggő intézkedéseit. A szocialista pártelnök szólt arról is, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek és ha a kormány nem változtat politikáján, akkor tavasszal utcai demonstrációt szerveznek.

Az emberek döntő többsége támogatja az Orbán-kormány intézkedéseit - közölte a Fidesz ügyvezető alelnöke. Kósa Lajos az MSZP nagygyűlésén elhangzottakra reagálva hangsúlyozta: az új kabinet a bankoktól, az energiaszektortól és a multinacionális kereskedelmi láncoktól kért szolidaritást, hogy elhárítsák a szocialisták által előidézett csődhelyzetet. A tervezett demonstrációkról a fideszes politikus azt mondta: nem fordulhat elő, hogy a békés demonstrálókat a rendőrség szétverje, mert az Orbán-kormány komolyan veszi a demokráciát és az alkotmányosságot.

Egyhangúlag Deutsch Tamás korábbi ifjúsági és sportminisztert választották meg a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnökének a szervezet közgyűlésén. A fideszes politikus közölte: az a célja, hogy egy-két éven belül egymillió euró legyen a szervezet évi állami támogatása.

Három évre új elnököt, elnökséget, választmányt és felügyelőbizottságot választott a Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlése. A szervezet tájékoztatása szerint elnökké Szentmártoni Jánost választották. Az elnökség tagja Ács Margit, Kiss Gy. Csaba, Falusi Márton, Mezey Katalin, Vasy Géza és Iancu Laura lett. A Magyar Írószövetség felügyelőbizottságába Báger Gusztávot, Benke Lászlót és Kelemen Erzsébetet választották.

Debrecenben ünnepélyes keretek között adták át a Református Nagytemplom mögötti Emlékkertet, Romkertet és a Verestorony épületét; a felújításokra 200 millió forintot költött az önkormányzat az összesen csaknem 2 milliárdos belvárosi rehabilitáció keretében.

Befejeződött az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark turisztikai fejlesztése. A Csongrád megyei közgyűlés sajtószolgálata közölte: a 640 millió forintos beruházást záró rendezvényen bemutatták a park komplex múzeumpedagógiai programját, amelynek célja, hogy minél több fiatal látogasson el Ópusztaszerre.

A téli szállásra terelték az állatokat a Hortobágyon; először több száz rackajuh vonult át a kilenclyukú hídon, aztán a ménes következett, majd a magyar szürke gulya zárta a sort. Az úgynevezett behajtási ünnepen a hagyományőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Ángyán József szólt arról is, hogy a kormány olyan mezőgazdaságot akar megvalósítani, amely jó minőségű élelmiszereket termel, és fenntartja az élhető környezetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×