eur:
399.05
usd:
364.86
bux:
0
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Gervai: Beszéljék ki a Kádár-rendszer besúgói a traumájukat!

A jót és a rosszat is látni kell a Kádár-rendszerben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gervai András író, kritikus, akinek nemrég jelent meg Fedőneve: szocializmus című könyve.

Nem különböznek egymástól a művészvilág és a "pórnép" besúgói, inkább a karakter a döntő. Voltak olyanok, akik szenvedtek attól, hogy beszervezték és esetleg meg is tagadták az együttműködést, volt azonban olyan, aki élvezte, hogy hatalom van a kezében és emberek sorsáról dönthet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gervai András, akinek nemrég jelent meg Fedőneve: szocializmus című könyve. Az író a filmesek között és a színházakban működő ügynökök tevékenységét vizsgálta.

Különbség mutatkozik abban is szerinte, hogy egy értelmiségi hasznosabb volt az állambiztonsági szolgálatok számára, mert sok kapcsolata volt, és nyelvileg is érdekesebb jelentést adott.

A könyvvel az a célom, hogy megmutassam a Kádár-rendszert, amely egy diktatúra, egy rendőrállam volt, Az állambiztonsági szolgálatok a párt ökleként működtek, a hatalom eszközei voltak - fogalmazott az író-kritikus, aki szerint egymás mellé kellene tenni a történeteket.

Az ügynökök mondják el a történetüket, beszéljék ki traumájukat, mert csak annak lehet megbocsátani, aki bocsánatot kér. Beszéljenek a besúgottak is, ha tudják, ki jelentett róluk - véli Gervai András, aki szerint ezekből a történetekből egy összetettebb kép rajzolódna ki a Kádár-rendszerről.

A teljes interjút itt hallgathatja meg!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×