eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vitézy Dávidot is megfigyelték - lapszemle

Igazságszolgáltatási holdingot tervez a Fidesz, írja a Népszabadság, a Magyar Nemzet pedig újabb megfigyelési ügyről számol be.

A Népszabadság arról ír, hogy szinte bizonyosan hozzányúl a Fidesz az igazságszolgáltatás rendszeréhez, kérdéses azonban még, hogyan. A lap szerint valószínű, hogy afféle holdingot alakítanak ki, amelynek része lenne az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság, valamint az újonnan fölállítandó - egykoron Magyarországon komoly hagyományokkal rendelkező - úgynevezett közigazgatási bíróság. A lap megjegyzi: nem kizárt, hogy egyetlen "csúcsvezető" irányítása alá kerül ez a holding. Hozzáteszik: a kormánypártban azt szinte evidenciaként kezelik, hogy az Alkotmánybíróság nem kapja vissza eredeti hatásköreit a "gazdasági szükséghelyzet" elmúltával sem.

A Magyar Nemzet újabb megfigyelési ügyről számol be: Vitézy Dávidról, a Budapesti Közlekedési Központ nemrég kinevezett vezetőjéről is adatokat gyűjtöttek az előző ciklusban. Telefonjának híváslistáit lenyomozták, lakóhelyét felmérték. A Hír Tv Célpont című műsora szerint Vitézy Dávidot azután kezdték megfigyelni, hogy 2007-től a BKV felügyelő-bizottsági tagjaként belső vizsgálatokat kezdeményezett korrupciógyanús ügyekben.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy harmadik hónapja sikerült pozitív tartományban megkapaszkodnia a kiskereskedelmi volumenindexnek a legfrissebb adat szerint, bár ebben egyelőre nagyobb szerepet játszhat a tavalyi áfa-hatás kifutása, mint a valódi vásárlói kedv visszatérése. A hosszabb távú emelkedés irányába mutat, hogy szeptemberben magára talált az egész ágazati forgalomalakulásának mércéje, az élelmiszer-kereskedelem. A háztartások költekezési kedve legelőször ezen a területen jelenik meg, majd fokozatosan a többiben is. Kérdés viszont, hogy a termelők várakozásai szerint előbb-utóbb megnövekvő élelmiszerárak mennyire fogják majd vissza ezt a trendet. A közelgő karácsonyi időszakban még senki sem engedheti meg magának, hogy elengedje az árakat - vélik a szakmában. A kereskedők viszont minden téren óvatosabbak, így még az is lehet, hogy egyes termékkategóriákban választékhiánnyal kell szembenézni.

A Világgazdaság szerint visszatartó erejű lehet az a 20,5 millió forintos bírság, amelyet a közelmúltban szabtak ki az Auchan Magyarország Kft.-re, mert az üzletlánc beszerzési ár alatt forgalmazott Csehországból származó tejeket. Szakértők szerint nem a további szigorításra, hanem a meglévő jogszabályok betartatására van szükség, hiszen a hatóságok az utóbbi időszakban csupán egy-két érdemleges esetben jártak el eredményesen. Ezek pedig azért fordulnak elő, mert a kereskedő nem tudja mindig pontosan felmérni, hogy egy bizonyos élelmiszer elkel-e a szavatossági idő lejártáig. Ha vészesen közeleg a határidő, megpróbálják akár veszteséggel, a beszerzési ár alatt is értékesíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×