eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

OÉT: nem jött létre megállapodás a jövő évi bérekről - a nap hírei

Több fegyveres rabolt ki egy bankot délután a fővárosban. Polt Pétert javasolja legfőbb ügyésznek a köztársasági elnök.

Több fegyveres rabolt ki egy bankot péntek délután a fővárosban. Az Index úgy tudja: a XIX. kerületben fél 4 körül mentek be a fegyveresek a pénzintézetbe, megfenyegették az alkalmazottakat, majd 2,5 millió forinttal távoztak. Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány a helyszínen elmondta: a kiérkező járőrök szerint a rablók ketten voltak, és elmenekültek előlük, majd nem messze a banktól gépfegyverrel azonnal tüzet nyitottak az erősítésként kivezényelt rendőrökre. Hozzátette: a tűzpárbajban az egyik rablót lelőtték, társát később elfogták, és kihallgatták. Egy bejelentés szerint volt egy harmadik fegyveres is, de ezt Tóth Tamás nem erősítette meg.

Polt Pétert javasolja legfőbb ügyésznek a köztársasági elnök. Schmitt Pál az erről szóló levelet megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. A jelenlegi vezető, Kovács Tamás mandátuma 70. életévének betöltésével, december 13-án jár le. Utódát egy nemrég elfogadott törvénymódosítás értelmében 9 évre választja meg a parlament. Polt Péter 2000 és 2006 között volt legfőbb ügyész.

Nem jött létre megállapodás a jövő évi bérekről az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. A munkaadók rövid tanácskozási szünet után ugyan emelték bérajánlatukat, de ezt a munkavállalók nem fogadták el. Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője az elutasítás ellenére jelezte: december 3-án, a következő plenáris ülésen már megegyezés születhet.

Ópusztaszeren, a hagyomány szerint az első magyar országgyűlés helyszínén írhatják alá jövőre az új alkotmányt. Ezt a kereszténydemokrata Semjén Zsolt és a fideszes Magyar Anna javasolta a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványukban. A kormánypárti képviselők előterjesztésükben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatására plusz 300 millió forintot különítenének el.

Közszolgálati egyetem létrehozását tervezi a kormány - közölte a miniszterelnök-helyettes a Budapesti Corvinus Egyetemen. Navracsics Tibor elmondta: nyugat-európai tapasztalatok alapján alakítanák ki az intézményt, ahová az államigazgatási, igazgatási és hatósági feladatellátáshoz kötődő oktatás tartozna, így a közigazgatási-, a rendőrtiszti és diplomata képzés, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP az Országos Választási Bizottság döntései miatt, amelyekkel elutasították a párt országos népi és népszavazási kezdeményezéseit. Kunhalmi Ágnes elnökségi tag emlékeztetett arra: a három, magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kérdésüket továbbra is fenntartják. Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának ügyvezető alelnöke szerint a kérdések elutasításakor az OVB politikai döntést hozott.

Az elmúlt években jelentősen javult a kisebbségek - köztük a magyar - helyzete Szerbiában. Ezt Boris Tadic szerb államfő mondta, amikor Belgrádban Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt. A politikus megismételte: Szerbia jövőre szeretne az Európai Unió hivatalos tagjelöltje lenni. Orbán Viktor arról beszélt: a szerb és a magyar kormánynak egyaránt komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy a két ország versenyképes legyen. A miniszterelnök Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel is tárgyalt.

Egységesítik a határon túli magyarságnak szánt támogatási rendszert; a Bethlen Gábor Alap a Szülőföld Alap általános jogutódjaként működne. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes elmondta: az alapba bárki fizethet adományokat, ugyanakkor a költségvetésben is meghatározott forrásokat hoznak létre a mindenkori működőképesség érdekében. Hozzátette: az alap pénzeszközeit minden évben legalább egymilliárd forintra kell kiegészíteni.

Az uniós szabályozás megsértésének tekinti az orosz miniszterelnök, hogy a Szurgutneftyegaz nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait a Molban, noha 21,2 százalékos részvénycsomaggal rendelkezik. Vlagyimir Putyin német vállalatvezetők előtt úgy fogalmazott: Magyarországon mindent elkövetnek, hogy az orosz cég képviselőit kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe, és ez megszeg minden törvényt és szabályt.

Várhatóan februárban, a lakossággal folytatott egyeztetés lezárulta után kezdődhet meg az új lakások építése a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecserben. Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos egy helyi lakossági fórumon elmondta: az építkezés megkezdéséhez az kell, hogy az érintett lakosok minél hamarabb döntést hozzanak arról, mit választanak a kormány által felkínált lehetőségek közül. Közben kiderült, jóval kevesebbe kerül a vártnál a vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területek mentesítése. Szabó Csaba, a vidékfejlesztési tárca miniszteri megbízottja közölte: eredetileg összesen 29,2 milliárd forintos keretet állapítottak meg, de több feladatot mégsem kell elvégezni, így a várható maximális költség 8,3 milliárd forint lesz.

Befejeződött a dél-budai tehermentesítő út építése; az M1-es és M7-es autópályán Budapestre érkezők ezen az úton érhetik el a leggyorsabban a Lágymányosi hidat. A beruházás 2,5 milliárd forintból készült el, ebből egymilliárdot az Európai Unió biztosított.

Márványtáblát állítottak a Pécsi Tudományegyetemen történt lövöldözés áldozatainak emlékére a gyilkosság első évfordulóján, a baranyai megyeszékhelyen. Tavaly november 26-án egy gyógyszerészhallgató az egyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített.

December 12-én, vasárnap lép életbe a MÁV új menetrendje - közölte a MÁVSTART Zrt. Monszpart Zsolt, a társaság vezérigazgatója elmondta: bővül a belföldi és a nemzetközi kínálat, továbbá a nyáron személyszállításra is megnyitott öt mellékvonalon kívül további hat helyen indul újra a vonatközlekedés.

Címlapról ajánljuk
Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak. Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádióban azt mondta, az 50 ezer dolláros jutalmazással az lehetett az egyik cél, hogy az olimpia ne értéktelenedjen el a vb-hez és a Gyémánt Liga-sorozathoz képest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×