eur:
399.01
usd:
364.61
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Navracsics Tibor: éledőben az önazonosságunk

Mintha éledőben lenne az önazonosságunk, s nemcsak a magyar, hanem a regionális, a megyei, avagy a bakonyi, balatoni, veszprémi önazonosságunk is - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes pénteken este Veszprémben, a Petőfi Színház előcsarnokában megnyílt Értékek, kincsek, ünnepek - Veszprém megye kirakata című kiállítás megnyitóján.

Ez a regionális, tájegységi, városi önazonosság természetesen nem áll ellentétben a magyar önazonosságunkkal, sőt az alapja, kiegészítője annak - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az önazonosságunk éledését jelzi a veszprémi kiállítás is.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltást megelőző időszakban megtettek mindent azért, hogy megszűnjön a regionális önazonosságunk, megszűnjenek a tájegységhez való kötődések. Mint mondta: "megszűnjenek azok a kicsi, apró, ám nekünk kedves termékek, tájak, városképek, amelyek az önazonosságunkat adják".

A veszprémiek különösen tudják, hogy a "szocialista városépítés" jegyében letarolták a műemléki belváros egy részét, de régi tájsebek láthatóak megyeszerte még - mondta.

A miniszterelnök-helyettes rámutatott: kötődünk egy adott tájhoz, városhoz, az ott élő emberekhez, akik ennek a tájnak az "áldásából és adományaiból" készítik az értékeket, tárgyakat. Legyen szó akár a herendi porcelánról, akár más értékről, mind fontosak nekünk, mert az önazonosságunk lényegét adják - fogalmazott Navracsics Tibor.

Szavai szerint, amikor bárhol a világban azt mondjuk, hogy veszprémiek vagy bakonyiak vagyunk, akkor pontosan tudjuk, hogy mi adja a lényegét a büszkeségünknek. Azok az emberek, akik zseniálisak vagy a zsenialitással határos módon olyan karakteres termékeket, alkotásokat tudtak életre hívni, amelyek kiemelkedő minőséget jelentenek, és ezt a térséget a legkiválóbbak közé helyezték - fogalmazott.

Rámutatott: nekünk magyaroknak is "mind minőséginek kell lennünk ahhoz", hogy meg tudjunk maradni Európában, és büszkék lehessünk arra, hogy magyarok vagyunk, ám ehhez "csakis a minőségen keresztül vezet az út". Minőségi életet kell élnünk, s a tájra és az emberekre épülő önazonosságnak is minőséginek kell lenni - jelentette ki a kormányzati politikus, megjegyezve: ennek a tájnak pedig világszínvonalú termékei vannak, és viszik a jó hírét a régiónak, a megyének a világban.

Horváth Zsolt, Veszprém fideszes országgyűlési képviselője, a Lezsák Sándor, parlamenti alelnök vezette hungarikum munkacsoport tagja és megyei koordinátora elmondta: az értékeink bemutatása azt is jelenti, hogy kíváncsiak vagyunk mások értékeire is. Utalt arra is, hogy 2010 elején adták ki - egyfajta megyei értékleltárként - a Hagyományok, értékek és hungarikumok Veszprém megyében című kiadványt. Most ősszel pedig Herenden - az egyik legismertebb hungarikum "őshazájában" - létrehozták a hungarikum klubot.

Azt reméljük, hogy egyszer lesz egy olyan üzletközpont, amelyben a hazai értékek sorakoznak, s abban bizonyára lesz egy olyan bolt, amely Veszprém megye értékeit mutatja be, s a mostani kiállításon látható értékek lehetnének a kirakatában - fogalmazott a parlamenti képviselő.

A kiállításon - amely január 14-ig látogatható - többek közt láthatóak herendi porcelánok (köztük a Szent Korona porcelán másolata), kovácsoltvas eszközök és dísztárgyak, bakonyi szőttesek és más népművészeti tárgyak, a tájra jellemző borok és pálinkák, illetve egy fotósorozat Veszprém megye ünnepeiről, amelyet Gáspár Gábor, a megyei napilap, a Napló fotósa készített. Megtekinthető ugyanakkor a Tihanyhoz kötődő Illyés Gyula költő versének egy-egy kézirata, Borsos Miklós grafikája, illetőleg az egykori pápai diák, Csoóri Sándor verskézirata is.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Korábban már írtunk arról, hogy az osztrákok is elindították saját lakossági állampapír-palettájukat, de akkor még számos korlátozó feltételnek kellett megfelelni ahhoz, hogy külföldiként ottani állampapírt vásárolhassunk. Az osztrák államkincstár azóta könnyített a feltételeken: az eddigi szigorúbb online opció mellett már postai úton is lehet számlát nyitni külföldiként, így mostani cikkünkben gyakorlati szempontból mutatjuk be ennek a folyamatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×