eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Így szedi be a különadót az APEH

A jövő év második felétől kezdi el majd a 98 százalékos különadóról szóló bevallások ellenőrzését az adóhivatal - mondta az InfoRádiónak az APEH elnökhelyettese. Varga Árpád hozzátette: 2011. március 31-ig minden állami cégnek adatot kell szolgáltatnia az általa az elmúlt öt évben kifizetett végkielégítésekről.

A végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó befizetéséről az érintett magánszemélynek kell bevallást készíteni, ennek határideje az egyéni vállalkozók esetében február 25., magánszemélyeknél pedig május 20. - közölte az InfoRádióval az APEH elnökhelyettese.

Varga Árpád kiemelte: a jogszabály adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő az állami cégeknek, március 31-ig kell nyilatkozni az elmúlt öt évben kifizetett végkielégítésekről. Így az adóhatóság tudni fogja, hogy kinek kellett beadni a bevallást, és látja majd, hogy ki adta azt be ténylegesen - tette hozzá.

Ha valaki nem készíti el a bevallást a különadóról, attól megkérdezi az APEH, hogy miért nem tette, ugyanis lehet, hogy a kivételek közé tartozik az érintett - mondta az elnökhelyettes.

Varga Árpád szerint nem tudni, hány embernek kell befizetni a különadót, júniusban derül majd ki, hogy kiktől kellett beérkeznie a bevallásnak. A bevallás elmulasztása mulasztási bírsággal sújtható, ha pedig ezt az adóhatóság ellenőrzése tárja fel, az adóhiány- és bírság pótlékot von maga után - fejtette ki.

A magánszemélynek adatszolgáltatást kell kérni a munkáltatótól a végkielégítéséről, mivel a már megfizetett közterheket levonhatja a fizetési kötelezettségéből - közölte.

A 2005. január 1. utáni végkielégítéseket kell bevallani, az APEH-nek pedig további öt éve van a vizsgálatokra - emelte ki az elnökhelyettes. Beszélt arról is, hogy ha valaki nem tud fizetni, az kérelmezhet halasztást, a részletfizetést vagy a méltányosságit, ezt normál szabályok szerint bírálja el a hivatal. A magánszemélynek adatszolgáltatást kell kérni a munkáltatótól a végkielégítéséről, mivel a már megfizetett közterheket levonhatja a fizetési kötelezettségéből.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×