eur:
388.6
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Különadó a nagykereskedelemre is?

Fizessenek válságadót a nagykereskedők is - javasolja az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az áruházláncok érdekképviselete a fizetési határidő módosítását is kéri a kormányról. A szövetség főtitkára, Vámos György az Országgyűlésben követi figyelemmel a különadóról szóló parlamenti tanácskozást.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint érthetetlen, hogy a nagykereskedőknek nem kell válságadót fizetniük. Vámos György az InfoRádiónak adott interjúban rámutatott, hogy míg az APEH adatai szerint a kiskereskedelem tavaly 33 milliárd forintos vesztességgel zárta az évet, addig a nagykereskedők 170 milliárd forintos nyereséget könyveltek el.

A főtitkár rettenetesnek nevezte a válságadó befizetésének első határidejét. December huszadika a karácsonyi vásárlási szezon csúcspontja, a különadó tehát elviszi a teljes év végi árrést, ezért az Országos Kereskedelmi Szövetség a befizetési határidő módosítását kéri a kormánytól.

Az áruházláncok érdekképviselete kezdeményezi azt is, hogy a kabinet időnként vizsgálja felül a három évre kivetett válságadó jogosultságát. A kereskedők ugyanis abban bíznak, hogy a gazdaság és a belső fogyasztás remélt növekedése miatt ennyi ideig nem lesz szükség ezekre a közterhekre.

Az áruházláncok nem vitatják, hogy szükség van az ágazatot sújtó 30 milliárd forintos válságadóra. Nem készülnek áremelésre; inkább a fejlesztések elhalasztásával kompenzálják a váratlanul jött kiadást - hangsúlyozta a főtitkár.

Vámos György kiemelte, hogy az áruházláncokról téves negatív kép alakult ki a közvéleményben, holott ez a több tízezer legális munkavállalót foglalkoztató szektor az elmúlt öt évben 1800 milliárd forintos értékű beruházást hozott az országnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×