eur:
402.27
usd:
366.84
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Félévente vizsgálnák a zagytározókat Magyarországon

Pénteken újra megkezdi a termelést az ajkai timföldgyár; ennek feltétele az volt, hogy elkészüljön az a hármas gátrendszer, amely a múlt hétfőn elöntött Kolontárt és Devecsert védi egy esetleges újabb vörösiszap-áradattól. Közben a Károly Róbert Főiskola munkatársai lézerszkennerrel mérték fel a két másik magyarországi zagytározó állapotát, és azt javasolják, hogy az ellenőrző repüléseket félévente ismételjék meg. Kiderült az is, hogy nem kell kicserélni a talajt az iszappal elöntött területeken.

Multiszenzoros technológiával vizsgálták meg csütörtökön a mosonmagyaróvári és az almásfüzitői vörösiszap-tározók állapotát a Károly Róbert Főiskola munkatársai. Ezt a módszert használták a szakértők a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés mértékének megállapításához is.

Bíró Tibor dékán az InfoRádiónak elmondta: az ajkai katasztrófa előtt nem végeztek ilyen típusú - lézerszkenneres - repüléseket a magyarországi zagytározók fölött, a történtek nyomán azonban érdemes lenne bevezetni a félévenkénti ellenőrzést.

A dékán hangsúlyozta: a katasztrófa világossá tette, hogy nincs megfelelő megfigyelőrendszer, illetve módszer arra, hogy nagy felületeket viszonylag nagy pontossággal mérjenek fel, a Károly Róbert Főiskola által kidolgozott és alkalmazott technológia azonban alkalmas lenne erre.

Bíró Tibor azt nem kívánta elárulni, hogy mennyibe került az ajkai, illetve a másik két zagytározó multiszenzoros vizsgálata.

Nem olyan nagy a baj


Nem kell kicserélni a talajt a vörösiszappal érintett területeken. A Magyar Tudományos Akadémia vizsgálata szerint a mikroelemek koncentrációja magasabb ugyan, de nem éri el a határértéket. A mezőgazdasági földeken és kiskertekben csak egy-két év múlva lehet ismét ültetni - hívta fel a figyelmet az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetének igazgatója.

Nehézfémek jelenlétét mutatták ki a talaj felső tíz centiméteres rétegében, ami valószínűsíthetően a vörösiszapból ered, de a mikroelemek koncentrációjának nem haladja meg a határértéket, ezért talajcserére nincs szükség - közölte Anton Attila.

A szakértő kiemelte: a mezőgazdasági termőterületekről, ahol lehet, el kell távolítani a vörösiszapot, utána pedig kezelésekkel kell segíteni a talaj regenerálódását. Egy-két év szükséges ahhoz, hogy helyreáll a talaj összes funkciója - tette hozzá.

A kiskertekben is ajánlott egy-két éves pihentetés, de a gyümölcsfákat nem kell kivágni, csak meg kell tisztítani - hangsúlyozta Anton Attila, aki a közvetlenül a katasztrófa után még arról beszélt, hogy várhatóan talajcserét kell majd végezni az iszappal elöntött területeken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×