eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Gyurcsány: Cirkusz, ami az alkotmányozó testületben folyik

Gyurcsány Ferenc nem számít arra, hogy még egyszer kormányfő lesz. A volt miniszterelnök erről az ATV Kommentár című műsorában beszélt. A politikus elmondta azt is, hogy nincs köze a vörösiszap-katasztrófában érintett ajkai MAL Zrt.-hez.

Többféle fordulatra van szükség az MSZP-n belül, ezért is hozta létre Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök a Demokratikus Koalíció nevű platformot. A politikus erről az ATV-nek adott interjúban beszélt. "Mikor, ha nem most? A Fidesz ellenfeleinek jelentős része számára a Magyar Szocialista Párt nem választható. A Fidesz összegereblyézte a jobboldal nagy részét egy táborba. A legjobb esetben is két nagy párt van, a rosszabb esetben, mint a mai, egy nagy párt van. Meg kellene szervezni a középen és a középtől balra állók széles demokratikus táborát, kinyitni a szocialista pártot - amihez politikai, erkölcsi és irányítási fordulat kell, ez az én rendszerváltásra vonatkozó szövegem -, és felállni a Fidesszel szemben egy olyan széles táborral, amelyben a szocialistákon kívül, ha kell, akkor mérsékelt konzervatívok, centrumban lévő politikusok, nemzeti liberálisok, ad absurdum, nyugati liberálisok is vannak. Ez szerintem tisztességes stratégiai irány."

Gyurcsány Ferenc a személyes ambícióiról szóló kérdésre így nyilatkozott: "Igen nagy valószínűséggel én már nem leszek miniszterelnök ebben az országban. Van a Magyar Szocialista Pártnak egy elnöksége, amelynek 2012-ig szól a mandátuma. Szerintem őrült dolog, hogy mi állandóan azzal foglalkozunk, hogy melyikőnkből mi akar lenni. Csinálja a dolgát mindenki! Nem szabad hatalmi kihívást intézni az elnökséggel szemben, nem szabad megkérdőjelezni az ő megbízásukat. Nem akarok elnök lenni. Persze nem akar ez olyan szöveg lenni, mint szegény Lendvai Ildikóé, aki azt mondta, hogy gázáremelés márpedig nem lesz, mert a jó ég tudja, hogy mi lesz harminc év múlva. De belátható időn belül nincsenek ilyen ambícióim, mert nincsen választási helyzet sem."

A volt kormányfő szerint bizonyos kérdésekben együtt lehet működni a mostani kabinettel, bizonyos dolgokat azonban el kellene utasítani. "Támogatni kell abban a Fideszt, hogy ha mély szerkezeti reformokat csinál, közben persze őrizze az egyensúlyt, hozzon olyan intézkedést, amelyből előbb-utóbb növekedés lesz. Nem kell rájuk licitálni, mert ebben, őszintén szólva, ők nem mutattak jó példát. Ugyanakkor elvileg szembe kell menni velük. Én holnap kijönnék az alkotmányozó testületből. Hát az egy cirkusz, kérem szépen! Legitimálunk egy elfogadhatatlan alkotmányozó magatartást. Vagy amit a médiatestületekben csinál a Fidesz... nem kell nekünk odamenni asszisztálni hozzájuk! Azt kell mondani, hogy >>nem, uraim<<."

Gyurcsány Ferenc szerint újra vonzóvá kell tenni az MSZP-t, ha pedig egyszer a szocialistáknak kétharmados többsége lesz, úgy fogják megváltoztatni az alaptörvényt, hogy az a tízmillió magyart összekösse.

"Mosonmagyaróvár biztonságban van"

A mosonmagyaróvári MOTIM Zrt.-ben van Gyurcsány Ferencnek és családjának csaknem ötven százalékos tulajdonrésze, az ajkai timföldgyárban nem érdekelt - hangsúlyozta a korábbi miniszterelnök az ATV-nek adott interjúban. "Nagyjából annyi a közünk egymáshoz, mint az egyik városi péknek a három sarokkal arrébb lévő másik, városi pékhez. Ha az egyiknél gond van, annak természetesen senki sem örül. De ez két nagyon különböző gyár; mi nem gyártunk timföldet lassan tíz éve."

Gyurcsány Ferenc szerint érthető, hogy a múlt heti katasztrófa után mindenki idegesebb, a MOTIM által használt tározók azonban nem jelentenek kockázatot a környezetre. "Kettőezer környékén, amikor leállítottuk a timföldgyártást, építettünk egy nagyon modern tározót. Ez műanyaggal van bevonva, és harmadáig sincsen tele. Ebbe a tározóba szilárd gyártási mellékterméket viszünk. Mosonmagyaróvár és a környék a MOTIM-tól nagyon nyugodtan alhat."

A politikus arról is beszélt, hogy nem érték váratlanul a sajtóban megjelent híresztelések. "Évek óta megszoktam már, hogy lehet nyár meg ősz, aszály meg nagyon sok víz Medárd után, hát Gyurcsány a hibás. Õszintén szólva, ha jön nekem a jobboldal, bármi is történik az országban, én ezt már a szívemre nem veszem."

A volt miniszterelnök szerint ahhoz, hogy az ajkai gyárat újra lehessen indítani, üzemképes állapotban kell tartani, ennek feltételei pedig néhány nap múlva nem lesznek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új tájékoztatást adtak Robert Fico válságos állapotáról

Új tájékoztatást adtak Robert Fico válságos állapotáról

Robert Fico továbbra is kritikus, de stabil állapotban van a Roosevelt kórházban a szerdai merénylet után. Egyelőre nem lehet szállítani, így továbbra is a besztercebányai intézményben folytatják a kezelését. Közben várhatóan elmarad a szlovákiai pártok kerekasztala, amellyel kiélezett a politikai közhangulatot akarták volna megnyugtatni. A 71 éves elkövető ügyében várhatóan még hónapokig nyomoznak, de szinte biztos, hogy élete végéig fogva tartják majd az oroszpárti szélsőjobboldali aktivistát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×