eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Finomította a honvédelmi bizottság a "lex Mal" szövegét

A parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfőn megtárgyalta a kormánynak a katasztrófák elleni fellépés hatékonyabbá tételét célzó javaslatához érkezett módosító indítványokat. Az ülésen a szaktárca és a testület kormánypárti többsége egyetlen ellenzéki előterjesztést támogatott.

A kabinet hétfőn, az Ajka térségében történt iszapömléssel összefüggésben kezdeményezte a Magyar Honvédségről szóló törvény módosítását. A javaslat célja, hogy megteremtsék a katasztrófák elleni hatékony fellépéshez, illetve azok káros következményeinek enyhítéséhez szükséges, az eddigieknél hatékonyabb kormányzati beavatkozás lehetőségét. Az indítvány értelmében gazdálkodó szervezetek működése rendeletben a magyar állam felügyelete alá vonható; az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el.

A bizottsági ülésen a javaslat módosítását kezdeményező MSZP-s és LMP-s politikusok hangsúlyozták: az indítvány céljával egyetértenek, de az pontosításra szorul. A szocialista Iváncsik Imre kifejtette, hogy az előterjesztés túlságosan tág teret enged a gazdálkodó szervezetek feletti állami felügyelet körében megtehető intézkedéseknek. Erre reagálva Simicskó István államtitkár azt mondta: a javaslat pontosan meghatározza a veszélyhelyzetben meghozható döntéseket és az érintettek körét.

Harangozó Tamás (MSZP) annak az aggályának adott hangot, hogy az indítvány - pontatlanságából adódó - esetleges alkotmányellenessége kártérítési alapot biztosíthat a kormány által állami felügyelet alá vonni kívánt Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-nek.

A minisztérium és a bizottság kormánypárti többsége - a testület jobbikos tagjával kiegészülve - végül elutasította a szocialista Tóbiás József által jegyzett módosító javaslatot, és ötből négy ponton a Schiffer András, Jávor Benedek és Dorosz Dávid (LMP) által benyújtott indítványt is. Elfogadták ugyanakkor azt az LMP-s indítványt, amely szerint a kormány ellenjegyzi, nem pedig jóváhagyja az állami felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet vagyoni jellegű kötelezettségvállalásait.

A bizottsági ülésen Harangozó Tamás arról is kérdezte a honvédelmi államtitkárt, hogy a kormány kit szándékozik kinevezni katasztrófavédelmi biztossá. Simicskó István úgy felelt: nincs módja erre válaszolni, előbb a szükséges jogszabályváltozásról szavazzon a parlament.

A "lex Malról" hétfőn délután szavaz az Országgyűlés.

Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×