eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Marcal folyóba ömlött szennyezőanyag a Rábát és a Dunát is veszélyezteti

Ökológiai katasztrófának minősítette a környezetvédelmi államtitkár az ajkai térségben történt vörösiszap-áradást, amely már több település növényzetét kipusztította, veszélybe került több ezer ember, és a Marcal folyóba ömlött szennyezőanyag a Rábát és a Dunát is veszélyezteti. Közben a katasztrófavédelem hivatalosan is megerősítette, hogy nincs újabb áldozata az iszapömlésnek Kolontáron. Ez azt jelenti, hogy a tragédiának három halálos áldozata van. A hír azután terjedt el, hogy Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak egy három hónapos gyermekáldozatról beszélt, valójában azonban az éjszaka megtalált három éves gyermekáldozatra gondolt, azaz a negyedik halálos áldozatról szóló hírek félreértésen alapultak.

Illés Zoltán a Veszprém megyei Kolontár településen kedd reggel, a védelmi bizottság ülésének kezdete előtt azt mondta: még mindig ömlik az ajaki timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának hétfő délutáni gátszakadása nyomán a kiáramló vörösiszap, ezért az már nemcsak Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely települést és ezek lakosságát, élővilágát veszélyezteti, hanem egy 40 négyzetkilométeres területet.

Hozzátette: megpróbálják elzárni a megsérült zagytározót, honvédségi helikopterekkel semlegesítő folyadékot juttatnak a Marcal folyóba, illetve több száz tonna gipszet öntenek a még hömpölygő iszaplavinába - tette hozzá.

A Marcal folyó teljes hosszán harmadfokú a készültség. A mátrai erőműből teherautókkal eddig 500-600 tonna gipszet szállítottak ki, amelyet a Kolontáron hömpölygő iszaplavinába zúdítanak.  

Az államtitkár azt mondta: egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig a megsérült tározóból. A timföldgyár 10 tározójában 50 millió köbméter szürke- és 30 millió köbméter vörösiszapot tárolnak, amely közül az utóbbi enyhén radioaktív és rákkeltő.

A környezetvédelmi államtitkár kijelentette: a katasztrófahelyzet kezelésének még csak elején vannak, ugyanis az enyhén radioaktív szennyeződést össze kell gyűjteni, meg kell semmisíteni és meg kell akadályozni a térség teljes ökológiai katasztrófáját.

Közlése szerint a különböző egyetemek rektoraival és akadémikusokkal közösen keresik a megoldási lehetőséget, miként lehetne a leghatékonyabban és a leggyorsabban felszámolni a károkat, enyhíteni a környezeti károsodást. Illés Zoltán az MTI tudósítójának azt mondta: ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, néhány évvel ezelőtt Korzikán egy alumíniumgyárból ömlött a tengerbe vörösiszap, amely a terület teljes élővilágát kipusztította.

Borzalmas időjárás nehezíti a mentést

Kedden újabb jelentős esőre lehet számítani. A kiömlő vörösiszap okozta katasztrófahelyzeten még ronthat is a jelentős mennyiségű csapadék. Az esőzés néhol szerda reggelig kitart, majd megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

A térségben várható jelentős (20 mm-t is elérő) mennyiségű csapadéknak kedvezőtlen hatása is lehet a katasztrófahelyzetben. Bár alapjában véve a az esővíz kimosó, koncentráció hígító hatásával lehet számolni, negativ jelenségekre is fel kell készülni. Egyrészt a tározóból ne mosson ki további szennyezőanyagokat az esetleg intenzíven hulló csapadék. Másrészt erőteljesebb és gyorsabb lehet a vörösiszapnak a Mosoni-Dunáig felé történő terjedése. Szerda délutántól lehet a térségben ismét csapadékmentes, szárazabb időre számítani.

Tart a kármentesítés

Devecserben 19 utat takarítanak jelenleg, Kolontáron most 3 utca kármentesítése folyik. Az éjjel valamennyi iszaptározó gátját megerősítették, így elhárult egy újabb gátszakadás veszélye - mondta Bakos György. A szóvivő megjegyezte: a többi tározóban sűrűbb, masszívabb tömegű iszap van, és kiömlése esetén sem okozna akkora károkat, mint a hétfői, amikor nagy erővel, több méteres magasságban zúdult rá a településekre.

Bakos György elmondta, hogy 260 főt kellett kitelepíteni és 31 ember éjszakázott a devecseri átmeneti szálláshelyen. Mint mondta, az emberek többsége barátoknál, ismerősöknél töltötte az éjszakát. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik.

Az Ajka közelében történt hétfői iszapömlés után több embert még keresnek; a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el, sok embert kitelepítettek. Az esti órákig a mentők 120 sérültet láttak el, ketten életveszélyes állapotban vannak; a mentésben nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült; a hatóságok vizsgálják a tulajdonos MAL Zrt. felelősségét, a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott.

Óriási anyagi károk

Toldi Tamás, Devecser polgármestere az InfoRádióban reggel elmondta: településükön 250-300 lakás károsodott. Hozzátette: az embereket a művelődési házban tudták elhelyezni. Mint mondta a katasztrófavédelem és a mentők folyamatosan, egész éjszaka összehangoltan dolgoztak. A településen folyamatosan tisztítják az utakat, de víz, gáz még nincs. Toldi Tamás hozzátette: a tanítás ma szünetel a település iskoláiban.

Devecser központjában méteres magasságban áll a vörösiszap kedd reggel is. Az InfoRádió úgy tudja: katasztrófavédelem felkészült a kármentesítésre, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntöttek három helyszínen három időpontban a Marcal folyóba

Rácz Jenő, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója az InfoRádióban elmondta: az iszapömlés után 23 embert láttak el az intézményükben. Mint mondta: jellemzően a maró lúg okozta sérülésekkel fordultak hozzájuk az emberek, de többen érkeztek alsóvégtag sérüléssel is. A főigazgató hozzátette: az intenzív osztályon két embert kezelnek, közülük az egyik, egy 3 év körüli gyermek, akinek félő, hogy maradandó szemkárosodása lesz.

A győri Petz Aladár Kórházba három embert láttak el - közölte az InfoRádióval az osztályvezető főorvos. Jakabos Péter elmondta: egy férfi testének kétharmadán szenvedett égési sérüléseket, őt súlyos, életveszélyes sérülésekkel kezelik. Egy 62 éves nőt súlyos sérülésekkel vitték a kórházba, míg egy középkorú férfit könnyebb sérülésekkel kezelnek - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×