eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán Viktor mindenkit meglátogat - a nap legfontosabb hírei

Hétfőtől végiglátogatja az összes tárcát Orbán Viktor miniszterelnök, hogy személyesen egyeztessen a következő négy év feladatairól az államtitkárokkal. A távirati iroda úgy tudja: a kormányfő először a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági minisztériumot keresi fel.

A kormányfő kedden a közigazgatási és igazságügyi tárcánál egyeztet a miniszter jelenlétében az egyes államtitkárokkal. Orbán Viktor mind a nyolc tárcát felkeresi az elkövetkező hetekben. A kormányzati struktúra alapján a miniszterelnök várhatóan összesen mintegy 40 államtitkárral egyeztet majd.

Mesterházy hálát vár

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek meg kellene köszönnie a szocialista pártnak és az előző kormánynak, hogy végrehajtotta a válságkezelő programot, valamint a választópolgároknak is, hogy az ebből fakadó áldozatokat elviselték. Mesterházy Attila ezzel a kormányfő szerdai beszédére utalt, amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy az ország gazdasága és költségvetése stabil lábakon áll, és nincs olyan veszély, amely ezt a stabilitást, vagy akár az év végi 3,8 százalékos hiánycélt veszélyeztetné.

Kész a program augusztus 20-ra

Elfogadta az idei augusztus 20-ai ünnep programját a kabinet. Az összesen 150 millió forintos rendezvényből az államot 120-130 millió forint terheli. Kovács Zoltán elmondta: az augusztus 20-ai ünnep némileg visszafogottabb lesz a korábbiaknál, a jótékonyság és a méltó ünneplés jegyében zajlik majd, az elsődleges szempont pedig a biztonság.

Vizsgálják a korábbi rendezvényeket

Megvizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a korábbi állami rendezvényeket, különösen az augusztus 20-ai ünnepségeket. Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára elmondta: Navracsics Tibor, a tárca vezetője július közepén kezdeményezte a vizsgálatot, amely augusztus 31-én zárul. A hivatal főként az állami rendezvények jogi hátterét, az engedélyek beszerzését, a felkérő és lebonyolító közötti kapcsolatokat ellenőrzi.

Láthatók a sukorói panama iratai

Saját honlapján hozta nyilvánosságra a sukorói telekcseréről szóló dokumentumokat a Lehet Más a Politika. A párt kezdeményezése nyomán a Fővárosi Ítélőtábla júniusban mondta ki, hogy nyilvánosak az ügylet iratai. A kormány 2008-ban egy albertirsai és egy pilisi területért adott cserébe egy telket a Velencei-tó partján külföldi vállalkozóknak, hogy kaszinóvárost építsenek Sukoró mellett. A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt már tavaly április óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Marad az üdülési csekk, de..

Megmarad az üdülési csekk, de felhasználási körét felülvizsgálja a kormány - közölte a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Soltész Miklós megerősítette, hogy szeptember végéig 62 közalapítvány, a többi között a nemzeti üdülési alapítvány, a holokauszt emlékközpont, és a mozgókép közalapítvány tevékenységét is átvizsgálja a kabinet.

Újabb eltávolított vízügyes

Menesztette Pintér Istvánt, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjét a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára. Illés Zoltán az árvíz sújtotta Felsőzsolca határában, egy összedőlt híd mellett nyilatkozva azt mondta: a felügyelőség új megbízott vezetőjétől, Kopácsi Évától azt várja, hogy árvízi területre ne adjanak ki engedélyt építkezésre, mint korábban. A politikus úgy fogalmazott: elfogadhatatlan és döbbenetes, hogy Miskolc és Felsőzsolca határában, a Sajó nagyvízi medrében a júniusi pusztító árvíz után egyesek továbbra is építkezni akarnak, és erre engedélyük is van.

Figyelő TOP100: még mindig a MOL az élen

A Mol vezeti a Figyelő most megjelent elmúlt évi TOP 100-as rangsorát, de a korábbi második Audi Hungariát megelőzi a Nokia Komárom Kft. A Dun and Bradstreet által összeállított lista élén nincsenek nagy meglepetések, ugyanakkor a vezető 10 cég után következők között nagyobb mozgás tapasztalható, ami a világgazdasági válsággal függ össze.

Közepesen nem teljesítünk

Magyarország a középmezőnyben van a nem teljesítő hiteleket tekintve a közép-kelet-európai régióban. A PricewaterhouseCoopers gyorsjelentése szerint a tíz ország közül a hatodik legnagyobb méretű nem teljesítő hitelállománnyal küzdünk. Bunna Gyula, a társaság igazgatója elmondta: a nem-teljesítő, legalább 90 napos késedelemben lévő hitelek aránya Magyarországon a 2.500 milliárd forint értékű lakossági jelzáloghitel-állományon belül tavaly decemberre 6,3 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 2,6 százalékról.

Búcsú a rendőrzászlóstól

Ózdon eltemették azt a rendőrt, akit múlt pénteken Budapesten, a Keleti Pályaudvarnál gázolt halálra egy bűnöző egy autósüldözés után. A 30 évesen elhunyt Radovics Dusán rendőrzászlós búcsúztatóján mintegy másfél ezer rendőr vett részt. A temetésen Pintér Sándor belügyminiszter mellett ott voltak az Országos, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői is. A rendőr gázolója egy többszörösen büntetett előéletű férfi beismerő vallomást tett a héten a Budapesti Nyomozó Ügyészségen.

Magyarok is isszák a gorög sztrájk levét

Magyar turisták rekedtek Görögországban az üzemanyag-szállító teherautó-sofőrök negyedik napja tartó sztrájkja, és az emiatt fellépő üzemanyaghiány miatt. Az egyik család a távirati irodának arról számolt be, hogy az az utazási iroda is, amely az útjukat szervezte, tőlük szerzett tudomást a munkabeszüntetésről. Kaizinger Tibor athéni magyar konzul az InfoRádióban közölte, hogy a főszezon miatt nagyon sok magyar turista van most az országban, de tudomásuk szerint az üzemanyaghiány miatt senki nem került komoly veszélybe. A konzulátus azt tudja tanácsolni, hogy akinek sürgős, repülővel térjen haza, vagy várja ki a sztrájk végét.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×