eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Az ellenzék nem elégedett az Új Széchenyi-tervvel

A Jobbik biztatónak, míg az LMP visszalépésnek és elhibázottnak tartja a kormány által ismertetett Új Széchenyi-tervet, az MSZP pedig a konkrétumokat hiányolja a vitairatból.

A Fidesz-kormány az önkormányzati választásokig semmit nem akar elmondani valóságos gazdasági programjából - értékelte az MSZP részéről Tukacs István az Új Széchenyi-terv vitairatának bemutatásán elhangzottakat. Szerdán Orbán Viktor miniszterelnök vállalkozók előtt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel mutatta be a 2000 után újragondolt 2010-es Széchenyi Terv vitairatát.

Tukacs István Budapesten, a terv bemutatásának helyszíne, Marriott Hotel előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az Orbán Viktor, Matolcsy György és Fellegi Tamás által elmondottak között egyetlen konkrétum sem hangzott el. Hozzátette: legfeljebb a 2020-as, a 2030-as években várható, nagyon távoli elképzeléseket, illetve célokat fogalmaztak meg.

Átcímkézés


A politikus szerint az európai uniós pénzek átcímkézése arra szolgál, az önkormányzati választásokig fenntartsa a vállalkozói csoportok reményeit, hogy pozitív változás áll be a helyzetükben.

Tukacs István közölte, hogy az egyetlen tényszerű adat, amelyet hallani lehetett az volt, hogy a két miniszter által megfogalmazott programokra 150 és 40 milliárd forintot lehet majd fordítani. Megjegyezte, hogy ez az összeg kevesebb annál, mint amit az első Széchenyi-terv során a vállalkozások támogatására költöttek.

A képviselő úgy látja, hogy a következő évben csak egy nagyon lazított pályázati rendszerben átszervezett források állnak majd rendelkezésre, de azok sem összegszerűen, sem tartalmilag nem lesznek nagyobbak a korábbiaknál.

Tukacs István az első Orbán-kormány első időszakát és az elmúlt évek forrásfelhasználását összehasonlítva azt hangoztatta: nem tartja valós adatnak, hogy az első Széchenyi-terv során 19 ezer, míg az elmúlt időszakban 9 ezer munkahelyet teremtettek. Kijelentette, hogy a Bajnai-kormány megalakulása után a válság miatt vállalkozói irányba rendezték át a forrásokat.

Jobbik: biztató az Új Széchenyi Terv

A Jobbik biztatónak tartja az Új Széchenyi-tervben megfogalmazott célokat és egyetért azzal az értékeléssel, amely szerint az első Széchenyi-terv volt az utolsó sikeres gazdaságfejlesztési program.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese elmondta: pártja fontosnak tartja a kormány által megjelölt hét fő fejlesztési irányt, ugyanakkor azokat az infokommunikációs technológiák alkalmazásával, valamint a gyógyászati célú turizmus fejlesztésével, illetve a mezőgazdasági és az élelmiszeriparral javasolja kiegészíteni.

A politikus kiemelte, hogy a kormánynak egy megfelelő gazdaságpolitikai környezetet is ki kell alakítani a fejlesztési program céljainak teljesüléséhez.

A kabinetnek így például együttműködést kell elérnie a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) a szükséges monetáris politikai változtatások elérése érdekében - fejtette ki Hegedűs Tamás hozzátéve, hogy abban is egyetértenek Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a világgazdaság súlypontja nyugatról áttevődött keletre.

Magyarország tartós fejlődési pályára állításához elengedhetetlen a keleti gazdasági kapcsolatok fejlesztése - húzta alá. A jobbikos képviselő elmondása szerint pártja a jövőben részleteiben is tanulmányozza majd az Új Széchenyi Tervet, amelynek sikerre vitele érdekében készek módosító javaslatok kidolgozására is.

Az LMP a zöldet hiányolja

Az LMP visszalépésnek tartja a kormány által ismertetett Új Széchenyi-tervet, és elhibázottnak annak koncepcióját.

Tordai Bence választmányi szóvivő elmondta: noha a kereszténydemokrata Nagy Andor tavaly még "zöld Széchenyi Tervet" ígért arra az esetre, ha a Fidesz-KDNP kormányra kerül, a szerdán bemutatott koncepcióból hiányzik mindaz, ami miatt zöldnek lehetne nevezni.

Arra is kitért, pártja csak olyan javaslatot támogat, amely a foglalkoztatottság növelését és a fenntarthatóságot célozza, illetve hogy szerintük huszadik századi gondolkodás az, amelyik a gazdaságfejlesztéskor nem veszi figyelembe a természeti korlátokat.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×