eur:
389.73
usd:
362.76
bux:
68131.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jelentősen megcsappanhatnak egyes pártok bevételei

Ma szavaz az Országgyűlés a pártok állami támogatásának 15 százalékos csökkentéséről. A törvény szerint már idén jelentősen megcsappannak az áprilisi választásokon gyengébben szereplő pártok bevételei.

Már idén is kevesebb állami pénzből gazdálkodhatnak a pártok, a parlament ugyanis a mai ülésén valószínűleg elfogadja a költségvetési törvény ez irányú módosítását. A Fidesz által kezdeményezett változtatás csak az egyik pontja a kormány gazdasági akciótervének, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be június 8-án a parlamentben.

"Huszonegyedik intézkedés: tisztelettel kérem a Tisztelt Házat, a Házban helyet foglaló frakciókat és az őket a választásokon sorompóba állító pártokat, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének elve jegyében még ebben az évben a pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét 15 százalékkal csökkentsük" - mondta akkor a miniszterelnök.

A pártok állami támogatását a parlament minden évben a költségvetési törvényben rögzíti az előző országgyűlési választás eredménye alapján. Az idei büdzsét, és az ez évi támogatást még a 2006-os választások alapján tervezték, a radikális változás és a 15 százalékos csökkenés azonban ugyancsak radikálisan megváltoztatja a pártok anyagi helyzetét is.

Az MSZP-nek 2010-ben 953 millió forint járt volna. Ennek időarányos részét meg is kapták a szocialisták, a most benyújtott módosítás szerint viszont már csak 655 millió forint jár nekik éves szinten.

A 15 százalékos csökkentés ellenére növekszik a Fidesz állami támogatása az idei évre tervezett 833 millióról 870 millió forintra. A költségvetési törvény módosítása értelmében a Jobbik 222 millió forintra, a a Kereszténydemokrata Néppárt 213 millió forintra, a Lehet Más A Politika pedig 123 millió forintra számíthat idén.

Bár a parlamentből kiesett, de a választási eredménye alapján jár még 116 millió forint az MDF-nek, 108 millió pedig az SZDSZ-nek. Mindezzel körülbelül 200 millió forintot spórol a kormány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×