eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hoffmann Rózsa szerint nehezebb érettségi kell

Érettségi eredmények, árvízi helyreállítás és a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat - a többi között ezekről beszéltek a képviselők az Országgyűlésben a napirend előtti felszólalásokban hétfőn.

Hoffmann Rózsa, a nemzeti erőforrás minisztériumának államtitkára napirend előtti felszólalásában megköszönte mindenkinek, aki segítette az idén érettségizett 138180 fiatalt. Hozzátette: ha öt év átlagát nézzük, akkor az idei érettségi eredmények sem rosszabbak, mint a korábbiak. A probléma inkább az, hogy nagyon alacsonyan van a mérce, magasabb követelményeket kellene a vizsgán támasztani.

Pósán László, a Fidesz képviselője egyetértett abban, hogy minőségibb tudást kellene megkövetelni. Lendvai Ildikó az MSZP részéről a valódi esélyegyenlőségért emelt szót, Michl József KDNP-s képviselő a kormány eddigi intézkedéseit dicsérte. Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője pedig úgy vélte, hogy az utóbbi nyolc évben sokat romlott az oktatás színvonala.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője az árvíz- és viharkárokat szenvedett települések eddig kapott segítségét kevesellte, mint mondta, a kelet-magyarországiak nem látnak semmit Bakondi György miniszteri biztos munkájából. Tállai András, a belügyminisztérium államtitkára válaszában arról beszélt, hogy a kormány 3,2 milliárd forintot különített el az otthontalanná vált családok megsegítésére, a fosztogatások kapcsán pedig úgy fogalmazott: a rendőrségtől ilyen információt nem kaptak.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a sukorói ügy tanulságai kapcsán kérdezte meg ismét a kormány képviselőjétől, nem kellene-e hatályon kívül helyezni a kiemelt beruházásokról szóló törvényt. Mint mondta: nem abba az irányba megy a jogalkotás, ahogy a Fidesz az átláthatóságot szeretné erősíteni. Fónagy János, a nemzeti fejlesztési minisztérium államtitkára válaszában úgy fogalmazott: nem a jogszabályok hibásak, hanem azok, akik alkalmazzák. Azt a nézetet pedig a kormánypártok is osztják, hogy nem mindig a korábbi kormányokat, hanem az aktuálisat kell elszámoltatni.

Gúr Nándor, az MSZP frakcióvezető helyettese "Hol a kormány?" című felszólalásában szintén az árvízkárokkal kapcsolatos segítségnyújtást hiányolta, majd két eseti bizottság felállítását javasolta, egyrészt a védekezést, másrészt a helyreállítási munkákat vizsgáló bizottságét. Tállai András, a belügyminisztérium államtitkára válaszában visszakérdezett, hol volt a Gyurcsány-Bajnai-kormány, mikor nem folytatták a Vásárhelyi-tervet, vagy hol volt a szocialista kormány, mikor nem tisztították ki a vízelvezetőket, illetve nem szabályozták megfelelően az ártéri építkezéseket?

Pálffy István, a KDNP frakcióvezető-helyettese a Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről szóló szocialista törvényjavaslat kapcsán úgy fogalmazott, ez nem vicc, hanem komoly sértés és kötelezettségszegés. A javaslat pedig nem szolgálja az emberek boldogulását, ahogy arra a képviselőket munkájuk során esküjük kötelezi. A felszólalásra a szocialista Gúr Nándor jelezte, hogy reagálna, ám erre Schmitt Pál házelnök a házszabályra hivatkozva nem adott lehetőséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×