eur:
388.86
usd:
360.82
bux:
68190.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Holnap módosulhat a költségvetés - a nap legfontosabb hírei

Két-három éven belül nullszaldós lehet a Malév. Tízezrek emlékeztek a srebrenicai mészárlás áldozataira. A jövő héten is tart a hőség- és UV-B-riadó

Nullszaldós lehet a Malév

Reálisan két-három éven belül nullszaldós lehet a Malév, de azt, hogy hogyan, csak a július 20-ig megtörténő teljes helyzetfelmérés után lehet megmondani - közölte a légi közlekedésért felelős miniszteri biztos. Márton Attila hangsúlyozta: a cél a működőképesség fenntartása, ami nemcsak a munkahelyek megtartása miatt, hanem nemzetgazdasági szempontból is fontos. A miniszteri biztos szólt arról is, hogy a korábbi kormány által áprilisban hozott határozatot, amely szerint 8,1 milliárd forintot kap a Malév, a lehetőségek szerint végrehajtják. Hozzátette: az érdekképviseletekkel szintén tárgyalnak majd a jelenlegi helyzetről, és megvitatják az átalakítási tervet is.

Változhat a költségvetés

A költségvetés módosításáról is dönthet az Országgyűlés holnap kezdődő kétnapos ülésén. A változtatás szerint 15 százalékkal csökken a pártok állami támogatása. Az indítvány emellett rendelkezik arról, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a Magyar Energia Hivatal, a Magyar Szabadalmi Hivatal és Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mekkora összeget köteles befizetni a büdzsébe. Ezek a rendelkezések összefüggnek az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett 29 pontos gazdasági akciótervvel. A Parlament holnap folytatja le a többi között a kilakoltatással összefüggő törvénymódosítás általános vitáját, valamint tárgyalnak a közcélú adományok áfamentességével összefüggő, az általános forgalmi adóról szóló törvény módosításáról is.

Emlékezés

Bosznia-Hercegovinában több tízezren vettek részt a 15 évvel ezelőtti srebrenicai mészárlás áldozatai tiszteletére rendezett megemlékezésen. A szertartáson Boris Tadic szerb államfő és Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnök is megjelent, mint jelezték, a megbékélés szándékával. A boszniai háború végén, 1995 júliusában a boszniai szerb alakulatok nyolcezer bosnyák fiút és férfit mészároltak le. A gyilkosságok fő felelősének tartott Ratko Mladic, a boszniai szerb haderő volt parancsnoka továbbra is - lassan 15 éve - szökésben van, feltételezések szerint Szerbiában bujkál. A megemlékezésen jelen volt az áldozatok több tízezer hozzátartozója, valamint számos külföldi delegáció is. Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviselte.Drágul a gabona

Emelkedik a gabona világpiaci ára, mert a nagy gabonatermelő helyeket aszály sújtja. Oroszország legnagyobb gabonatermesztő térségében, a Volga menti vidéken ötven éve nem látott forróság tette tönkre a vetést. A szárazság nemcsak a Volga-vidéket, hanem Kazahsztánt és Nyugat-Európát is érinti, éppen azokat az országokat, amelyek Törökországgal együtt a világ gabonatermésének 45 százalékát adják. A várható termés jelentős csökkenése miatt a világpiaci árak már most 18 százalékkal emelkedtek.

Bulgária is belép

Bulgária is bekapcsolódik a Déli Áramlat elnevezésű földgázvezeték-projektbe, az erről szóló megállapodást csütörtökön írják alá Szófiában. Bojko Boriszov kormányfő szerint a bolgárok - mint fogalmazott - életük végéig profitálhatnak a tranzitdíjból, ha most rászánnak a beruházásra mintegy 400 millió dollárt. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az Oroszországból Bulgárián át Görögországba és Törökországba a régi vezetéken szállított évi 17 milliárd köbméter gáz tranzitdíja évi 100-105 millió dollár. A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat fő célja a kockázatosnak tekintett tranzitországok - mindenekelőtt Ukrajna - elkerülése. A vezeték a tervek szerint Oroszországból a Fekete-tengeren át Bulgáriába, majd két ágon Olaszországba és Ausztriába vezet. A költségek várhatóan 8,6 milliárd eurót tesznek ki.

Tovább tart a kánikula

Másodfokú hőségriasztást rendelt el öt régióban az országos tiszti főorvos. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint az intézkedésre azért van szükség, mert az előrejelzések szerint az országban - Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl kivételével - a középhőmérséklet eléri a 25 fokot. A hőségriadó előreláthatóan péntekig érvényben marad. A Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese Páldy Anna az InfoRádióban azt mondta, hogy hétfőn és kedden főként a Dunántúlon és a középső országrészben több helyen a 26 fokot, szerdától a 28 fokot is elérheti a középhőmérséklet, ami 35-37 fokos csúcshőmérsékletet is jelenthet. Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-B-riasztást adott ki, mert erős, 7,6-es UV-B sugárzás várható.Halálos áradások

Már legalább ötven halálos áldozata van a júliusi esőzéseknek és árvizeknek Közép- és Dél-Kínában; 15 embert eltűntként tartanak nyilván. A kínai polgárügyi tárca szerint csaknem 600 ezer embert kellett új lakóhelyre költöztetni. Az áradások kilenc tartományban több mint 17 millió embernek okoztak kárt, mintegy 950 ezer hektárt borított el a víz. Kevesebb mint két hét alatt összesen 42 ezer ház dőlt romba, 121 ezer megrongálódott. Az anyagi veszteséget 1,3 milliárd dollárra teszik.

Űrfotók

Négyszáz képet készített a Rosetta-űrszonda a Lutetia aszteroidáról, amely a Mars és a Jupiter között található és a tudósok számára számos fontos információval szolgálhat a Naprendszerről - közölte az Európai Űrügynökség. A képeken jól láthatók az égitest kráterei. Az űrszondát hat éve bocsátották fel az űrbe egy üstökös nyomába, amellyel majd a tervek szerint 2014-ben találkozik.

Családon belüli erőszak

Meghalt az a tíz év körüli kisfiú, akit apja bántalmazott dunaharaszti otthonukban. A gyereket életveszélyes sérülésekkel vitte kórházba a mentőhelikopter még délután - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Beluzsárné Belicza Andrea elmondta: a 45 éves apa ellen életveszélyt okozó testi sértés miatt indítottak eljárást a rendőrök. Mivel a kisfiú a kórházban meghalt az eljárást átminősítik.

Meghalt egy magyar hegymászó

Meghalt egy magyar hegymászó az olasz Dolomitokban, a Sella-tornyoknál, Bolzano és Trento provinciák határán. A magyar férfi csoportos kiránduláson vett részt, amikor 2300 méteres magasságban, elhibázott egy lépést és a mélybe zuhant. A mentők már nem tudtak segíteni rajta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×