eur:
389.55
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Domokos László az ÁSZ elnöke - a nap legfontosabb hírei

Az Állami Számvevőszék elnökévé választotta a fideszes Domokos Lászlót az Országgyűlés. A politikust 266 képviselő támogatta, 88-an ellene szavaztak.

A parlament megválasztotta a számvevőszék alelnökének jelölt Warvasovszky Tihamért is; Székesfehérvár polgármesterét 258 képviselő támogatta, 95 nemmel szavazott. Az új vezetőket, akik az eredmény kihirdetése után letették az esküt, július 5-ei hatállyal választotta meg a törvényhozás. Mandátumuk 12 évre szól. A parlamenti ellenzéki frakciók egybehangzóan aggályosnak nevezték, hogy olyan ember irányítja a számvevőszéket, akinek politikai függetlensége kétséges.

Parlamenti döntés az alpolgármesterekről

A jövőben a képviselő-testületen kívülről is lehet alpolgármestert, főpolgármester-helyettest és megyei közgyűlési alelnököt választani, miután az Országgyűlés elfogadta az ezzel kapcsolatos alkotmány-, illetve törvénymódosítást. A parlament döntött arról is, hogy a jövőben az iskolába járás feltétele lesz az iskoláztatási támogatás folyósításának.

Vida Ildikó az APEH új elnöke

Vida Ildikót nevezte ki az APEH elnökének a nemzetgazdasági miniszter. A tárca azután közölte ezt, hogy Matolcsy György - a Malév adóügyével összefüggő vizsgálat lezárultával - visszavonta Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének vezetői megbízását. A miniszter úgy látta: azzal, hogy Szikora János 2008 októberében leállítatta a légitársaság köztartozásának behajtását, sérültek azok az alapelvek, amelyek szerint az adóhatóság minden ügyben megkülönböztetés nélkül köteles eljárni. Szikora János azt mondta: nemzetgazdasági érdek volt, hogy leállíttatta a Malév-tartozás behajtását, és ma is ugyanúgy döntene, mint akkor.

Már őssezl rövidebb lesz a kampány

Aláírta a választási eljárásról szóló törvényt Sólyom László államfő - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A módosított jogszabály alapján már az őszi önkormányzati választáson is rövidebb lehet a kampány, kampánycsend pedig csak a szavazás napján lesz 0 órától 19 óráig. Az eddiginél kevesebb nap áll majd rendelkezésre az ajánlószelvények gyűjtésére is.

Visszalépés lenne a törvénymódosítás elfogadás

Nem ért egyet az államháztartási törvényt módosító, kormánypárti törvényjavaslattal a Költségvetési Tanács. A testület azzal indokolta álláspontját, hogy a változtatás gyengítené az államháztartás átláthatóságát. Kopits György, a tanács elnöke azt mondta: ha a törvényjavaslatot elfogadná a parlament, az visszalépést jelentene a mostani költségvetési felelősségi törvényhez képest.

Nem lesz közös főpolgármester-jelölt

Visszautasította Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt kérését egy közös független főpolgármester-jelölt támogatásáról a Lehet Más a Politika. Schiffer András, a párt frakcióvezetője emlékeztetett arra: az LMP a legutóbbi kongresszusán egyhangúlag úgy döntött, hogy egyetlen párttal sem működnek együtt a fővárosi választásokon.

Átfogó árvízvédelmi koncepciót sürget az ombudsman

Nehezen áttekinthetőnek tartja az árvizek és a belvíz elleni védekezés jogi szabályozását az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint sérül a jogbiztonság, valamint a tulajdonhoz való jog, és az állam sem tehet eleget maradéktalanul kötelezettségének, mivel hiányos a jogszabály, mert még nem fejeződött be a nagyvízi meder, azaz az ártér kijelölése. Az ombudsman az idei árvíz után végzett vizsgálatára hivatkozva közleményében azt írta: az árvíz és belvíz elleni védekezés átfogó koncepciójára és a megváltozott időjárási viszonyokhoz illeszkedő védműrendszer kiépítésére van szükség.

Legyen katasztrófabiztosítás

Országos, és kötelező katasztrófabiztosítást javasol a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége. A szervezet elnöke az InfoRádióban azt mondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálásával létre kellene hozni egy munkacsoportot, amelyben a kormányzat mellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének és a biztosítási szakmának a képviselői vennének részt. Püski András közölte: azt javasolják, hogy ez a bizottság tekintse át a feladatokat, és állítson össze terveket a katasztrófa kockázatok kezelésére és hosszú távú működtetésére.

Nem korlátozható a fegyvertartás joga


Az Egyesült Államokban megerősítette a fegyvertartási jogot a legfelsőbb bíróság. A testület az alkotmány második kiegészítésére hivatkozva úgy foglalt állást, hogy ez a jog szövetségi, állami és helyi kormányzati szinten sem korlátozható jelentős mértékben. A legfelsőbb bíróság 5-4 arányú döntéssel alkotmányellenesnek nyilvánította Chicago egy 28 éve érvényben levő, fegyvertartást tiltó rendelkezését. Szakértők szerint a döntéssel jelentősen szűkül az államok és városok lehetősége, hogy komolyabb fegyvertartási tilalmakat léptessenek életbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×