eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Cséfalvay: Ne büntesse az adórendszer azt, aki többet akar dolgozni

Szerencsés az új kormányzati rendszer, amely nyolc csúcsminisztériummal működik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Cséfalvay Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára hozzátette: az adórendszer átalakításának a lényege, hogy ne büntessék azt, aki dolgozni szeretne.

Cséfalvay Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában szerencsésnek nevezte az új kormányzati rendszert, amelyben nyolc minisztérium működik. Ez egy világos politikai vezetés, amelyet elvárnak az emberek a választáson győztes párttól - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára úgy véli: ez a struktúra lehetővé teszi, hogy a minisztériumokat ne bürokratikus érdekek és lobbicsoportok rángassák.

A rendszer egyik nagy előnye, hogy az egyeztetések nagy része minisztériumon belül megoldható. Korábban a "tárcasovinizmus" volt a jellemző: a minisztériumok egymással harcoltak, hogy melyiknek lesz több hatásköre - mondta a stratégiai államtitkár, aki szerint a régi rendszerben mindegyik tárca a saját érdekeit hozta elő a másikkal szemben, és nem egy világos vonal mentén ment a kormányzás, amely így könnyen felőrlődik és kibicsaklik - fogalmazott.

A legfontosabb stratégiai kérdés az, hogyan lehetne növelni a magyar gazdaság versenyképességét - hangsúlyozta a politikus, aki úgy véli, ennek fontos eleme lehet az uniós források átcsoportosítása és a bürokrácia leépítése. Utóbbi nemcsak általánosságban, hanem az adó- és foglalkoztatási politikában is fontos.

Jelenleg egy monopóliumoktól, görcsöktől és lobbiérdekektől szétszaggatott piacgazdaság van Magyarországon. Olyan piacgazdaságot kell teremteni, amelyben azt, aki tenni akar, nem köti semmifajta adó- vagy bürokratikus béklyó - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, az adórendszer átalakításának a lényege az, hogy ne  büntessék azt, aki többet szeretne dolgozni.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×