eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Orbán Viktor: ma a rend és a közbiztonság megteremtése az egyik legfontosabb nemzeti ügy

A kormányfő szerint Magyarországon ma a rend és a közbiztonság megteremtése az egyik legfontosabb nemzeti ügy. A demokrácia alapvető intézményeinek tartja az önkormányzatokat a köztársasági elnök. Az Alkotmánybírósághoz fordul a kormánytisztviselői törvény újbóli elfogadása miatt az MSZP. A nap legfontosabb híreinek összefoglalója.

A kormányfő szerint Magyarországon ma a rend és a közbiztonság megteremtése az egyik legfontosabb nemzeti ügy. Orbán Viktor a Rendőrtiszti Főiskola tisztavatási ünnepségén azt mondta: a rendvédelemben dolgozóknak feddhetetleneknek kell lenniük; a rend és biztonság garantálását pedig semmilyen félkatonai, félrendőri szervezet nem vállalhatja át az állami rendvédelmi szervektől. A miniszterelnök kijelentette: csak a rend lehet az alapja a gazdaság talpra állításának, a munkahelyek teremtésének, az egészségügy megmentésének, és a szociális biztonság helyreállításának.

A demokrácia alapvető intézményeinek tartja az önkormányzatokat a köztársasági elnök. Sólyom László Gödöllőn, a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozóján úgy vélte: a független intézmények ellensúlyt jelentenek a központi hatalommal szemben az alkotmány és a törvények keretei között. Az államfő emellett fontosnak nevezte a települési képviseletek sokszínűségét is. Tállai András a Belügyminisztérium államtitkára az önkormányzati finanszírozási rendszer reformjának szükségességére, Sepsey Tamás az Állami Számvevőszék segítőkész kontrolljára, Csabai Lászlóné polgármester pedig az uniós források átalakítására hívta fel a figyelmet.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a kormánytisztviselői törvény újbóli elfogadása miatt az MSZP. Ezt a párt leköszönő elnöke mondta. Lendvai Ildikó emellett kezdeményezi a médiatörvény zárószavazásának elhalasztását, és az ügyben levelet küldött az Európai Unió illetékes biztosának és az Európai Parlament szocialista frakcióvezetőjének. Lendvai Ildikó szerint a kormánytöbbség a közjogi ellensúlyok lebontására törekszik az új törvények elfogadásával és személyi döntéseivel, ezért társadalmi ellensúlyokra van szükség.

Működő struktúrán alapuló, kiszámítható városvezetést ígér főpolgármesterré választása esetén a FIDESZ-KDNP párton kívüli főpolgármester-jelöltje. Tarlós István az InfoRádióban azt mondta: szükségesnek tartja a fővárosi önkormányzat intézményrendszerének felülvizsgálatát, mert - mint mondta- jelenleg több esetben is egy kézben vannak a végrehajtói és ellenőrzői feladatok. Úgy fogalmazott: szakmai szempontoknak kell előtérbe kerülniük a politikai elvárások helyett.

Visszalépne a szocialisták főpolgármester-jelöltje egy, a Lehet más a Politikával közös független jelölt javára. Horváth Csaba az LMP frakcióvezetőjének, Schiffer Andrásnak írt nyílt levelében Bárándy Pétert, Vágó Istvánt és Kuncze Gábort említi lehetséges jelöltként. Korábban az LMP vezetése azt közölte, hogy nem működnek együtt egyetlen párttal sem; saját főpolgármester-jelöltjükről július 5-i kongresszusukon döntenek.

A G20-csoport vezetői torontói csúcstalálkozójukon megállapodtak abban, hogy a legfejlettebb gazdaságok 2013-ig megpróbálják felére csökkenteni az államháztartási hiányt. A fejlett gazdaságok kötelezték magukat arra, hogy 2016-ig stabilizálják vagy csökkentik a GDP arányos államadósságot. A megbeszélésen a résztvevők a világgazdaság növekedésének fellendítését hangsúlyozták, de eltérően vélekedtek az egyes országok államháztartási hiányának csökkentéséről. Közben Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár azt mondta Torontóban, hogy továbbra sincs egyetértés a bankadó bevezetéséről a G20 csoport tagállamai között.

Kirgizisztánban elfogadták az új alkotmányt, amelyről népszavazás döntött. Az új alaptörvény jelentősen csökkenti az elnöki jogköröket a parlament javára. A kirgiz átmeneti kormány vezetője úgy fogalmazott, hogy a nép véget vetett a családok hatalmára épülő autoriter kormányzásnak. Roza Otunbajeva hozzátette: a referendum sikere megteremtette a legitim kormány alapját, és megnyitotta az utat az őszi parlamenti választások előtt. Szólt arról is, hogy kormánya szívesen látna Kirgizisztánban egy európai rendőri kontingenst a stabilitás fenntartása érdekében.

Lengyelország és Magyarország több évszázada tartó jó kapcsolataira és Szent László király történelmi örökségére emlékeztek Szabolcs községben. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében a hagyományok tiszteletének fontosságáról beszélt, míg Roman Kowalski, budapesti lengyel nagykövet egyedülállónak nevezte a két nemzet barátságát.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×