eur:
386.02
usd:
355.48
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Gémesi György: A kormány feladata a tűzoltás

A kormánynak most a tűzoltás a feladata az önkormányzatok finanszírozása terén is; a feladatok, a hatáskörök és a költségek törvényi reformjához sokkal több idő kell, mint az Orbán-kabinet megalakulása óta eltelt három hét - mondta az InfoRádióban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere.

Bár az új kormány eddigi tevékenysége még nem rajzolódott ki teljesen, néhány gesztusértékű kérdésről már döntött: az önkormányzatok létszámának lecsökkentéséről és az iparűzési adó régi rendszerbe történő visszaállításáról - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki hozzátette: a kormány iránya jó, bár ezek a döntések egyelőre nem anyagi, inkább morális jelentőségűek.

Érdemi munka nem lehetséges három hét alatt - hangsúlyozta Gémesi György, aki szerint ezek sokkal mélyebb kérdések, amelyekhez idő kell.

Gödöllő polgármestere szerint ahhoz, hogy az önkormányzatok az év végéig biztonságosan el tudják látni feladataikat és működni tudjanak, fel kell mérni, hogy megvan-e számukra a forrás. Ezek nem nagy pénzek, de át kell tekinteni a szükségleteket és tűzoltó módszerrel rendezni kell azokat - hangsúlyozta.

Vasárnap és hétfőn tartják nyolcadik alkalommal találkozójukat a világ magyar polgármesterei Gödöllőn, amelynek kapcsán Gémesi György elmondta: az önkormányzati törvény Magyarországon nem rossz, hiszen megosztja a központi és a helyi hatalom között a feladatokat és hatásköröket, de a húsz év során olyan sok új feladatokat kaptak az önkormányzatok, amelyekhez pénzt nem adtak.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×