eur:
388.79
usd:
360.56
bux:
68574.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tarlós István a Fidesz főpolgármester-jelöltje - a nap hírei

Nem érti az Európai Bankszövetség kifogásait a Magyarországon tervezett bankadó bevezetésével összefüggésben a kormányfő szóvivője. Tarlós Istvánt javasolja a Fidesz főpolgármester-jelöltjének a párt budapesti választmánya. A szlovák-magyar megbékélésért imádkoztak a Mátraverebély-szentkúti kegyhelyen. A nap legfontosabb hírei június 26-án.

Nem érti az Európai Bankszövetség kifogásait a Magyarországon tervezett bankadó bevezetésével összefüggésben a kormányfő szóvivője. Szijjártó Péter, miután az európai szervezet módosítást kért az ügyben, úgy fogalmazott: az intézkedéssel Magyarország élen jár Európában, hiszen a magyar gazdasági akciótervhez hasonló változtatásokról határozott az Európai Tanács is. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar kormány a közteherviselés érdekében kérte arra a bankokat, biztosítókat és pénzügyi lízingcégeket, hogy az idei évben 200 milliárd forintra növeljék az általuk a költségvetésbe befizetendő összeget. Az Európai Tanács legutóbbi ülésére hivatkozva a kormányfő szóvivője úgy vélte: a testület a méltányos tehermegosztás érdekében hasonló álláspontot fogalmazott meg. Korábban az Európai Bankszövetség szóvivője azt mondta: Alessandro Profumo elnök a tervezett bankadó módosítását várja Magyarországtól, és az ügyben Orbán Viktor kormányfőnek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek írt levelet. A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a bankszövetség elnöke úgy fogalmaz, hogy a diszkriminatív adókivetés több hitelező céget veszteségessé tesz, és gátolja majd a gazdasági növekedést.

Tarlós Istvánt javasolja a Fidesz főpolgármester-jelöltjének a párt budapesti választmánya, erről egyhangúlag döntöttek a testület ülésén. Tarlós István elmondta, hogy az őszi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP párton kívüli jelöltje lesz. A politikus augusztus 20-án kezdi meg kampányát, azonban - mint mondta -július elején még az országos választmánynak is jóvá kell hagynia jelölését. A Fidesz budapesti választmánya arról is döntött, hogy Tarlós István vezesse a Fidesz-KDNP fővárosi listáját az önkormányzati választáson. Õt Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, Pesti Imre országgyűlési képviselő, Rogán Antal V. kerületi polgármester és György István parlamenti képviselő követi a 26 nevet tartalmazó listán.

Meggyőző számú jelölést kapott az MSZP elnöki posztjáért várhatóan egyedül induló Mesterházy Attila- mondta a párt országos választmányának elnöke. Simon Gábor a testület ülése után az InfoRádióban közölte: eddig 180 politikusra 1650 jelölés érkezett a jelölőbizottsághoz, amely vasárnap és szerdán számos politikust hallgat meg. Simon Gábor hangsúlyozta: az MSZP július 10-ei rendkívüli kongresszusán nemcsak tisztújítás lesz, hanem meghatározzák az ellenzéki stratégiát is.

Ellenszavazat nélkül választotta újra Vona Gábor pártelnököt a Jobbik Magyarországért Mozgalom tisztújító kongresszusa. Megőrizte helyét a hat alelnök is. Dúró Dóra, a tömörülés szóvivője az InfoRádióban úgy fogalmazott: a kongresszus küldöttei jó iránynak tartják a Jobbik országos elnökségének elmúlt két évben végzett munkáját. A kongresszus döntött a párt alapszabályának módosításáról is, amely szerint a Jobbik baráti köröket hoz létre, hogy a határon túli magyarok szervezetten támogathassák a pártot

Elnök helyett egy öttagú ügyvivői testület vezeti a jövőben az SZDSZ-t. Erről a párt küldöttgyűlése döntött, ahol a megállapodás értelmében nem választottak új elnököt Retkes Attila helyére. Az ügyvivői testület tagjai: Szabadai Viktor, Tarján András, Szigethy István, Varga Győző és Lövei Csaba. A párt neve változatlan maradt, de a jövőbeli módosítás lehetőségét nem zárták ki a küldöttgyűlés résztvevői.

A szlovák-magyar megbékélésért imádkoztak a Mátraverebély-szentkúti kegyhelyen. A térség egyházmegyéinek katolikus püspökei mindkét nemzetet Mária oltalmába ajánlották. Frantisek Tondra szepesi püspök emlékeztetett arra, hogy a két ország katolikus egyházi vezetői 2006 nyarán írták alá a megbékélési nyilakozatot, azzal a megjegyzéssel, hogy ezt a politikusoknak kellett volna megtenniük. Beer Miklós váci püspök azt közölte: ősszel a szlovák hívekkel együtt közös találkozót tartanak. A Mátraverebély-szentkúti kegyhelyen, a harmadik szlovák-magyar imanapon minden szertartás két nyelven hangzott el.

Romániában a kormány válságtanácskozáson döntött arról, hogy adóemeléssel próbálja csökkenteni a költségvetési hiányt. A kabinet azután kényszerül az ÁFA 19-ről 25 százalékra emelésére, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellenkezőnek találta a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését, ugyanakkor a testület nem utasította el a közalkalmazotti bérek 25 százalékos mérséklését. Emil Boc miniszterlenök szerint ez a legjobb megoldás Románia számára, mert - mint fogalmazott - így továbbra is élvezhetik a nemzetközi hitelezők bizalmát.

Műszaki hiba miatt visszafordult a Wizz Air szombat reggeli, Londonba tartó járata. A probléma elhárítása után a gép 8 órás késéssel szállt fel és a légitársaság több szombati járata is késve közlekedett. Kázmér Natasa, a diszkont légitársaság szóvivője elmondta: pilóták azért fordították vissza a gépet, mert a futóművet mozgató rendszer meghibásodását jelezték a műszerek

65 éves korában elhunyt Kovács József énekes. Az Interoperett alapító-vezetője az 1967-es Táncdalfesztiválon tűnt fel, majd 1968-ban és 69-ben is közönségdíjas lett a fesztiválon. 1971-ben került a Budapesti Operettszínházhoz, majd 17 évig a grázi színháznál dolgozott. Húsz évvel ezelőtt hozta létre az Interoperett Kft-t, amelyet mostanáig igazgatott. Kovács József 1997-ben díszpolgári címet kapott Csepel önkormányzatától. Temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×