eur:
398.03
usd:
360.09
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Nagy bajok történhetnek a Balatonnál

A Balaton déli oldalán víz alá kerülhetnek egyes partszakaszok a várható erős szél, és a rendkívül magas vízállás következtében. A felázott talaj miatt veszélyt jelenthetnek a kidőlő fák is.

Évtizedek óta nem emlékeznek ilyen extrém meteorológiai helyzetre a vízügyi szakemberek, mint a mostani, amikor több területet egyszerre veszélyeztet a sok csapadék, és a Balaton vize sem ereszthető gyorsabban, pedig a túl magas vízszintet tetéző szeles időjárás várható.

Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese számolt be erről pénteken az MTI-nek. Mint kifejtette, nagytérségi vízkormányzást kell végrehajtani a károk leghatékonyabb enyhítése érdekében, amelynek során folyamatosan és komplexen kell mérlegelni, hogy hol éljenek a korlátozott beavatkozási lehetőségekkel.

Beszámolója szerint a Balaton vízállása a siófoki mércéhez viszonytava néhány napja 122 centiméter, ami 12 centiméterrel több a vízügyi üzemeltetési szabályzat szerinti maximumnál. Azért nem emelkedett tovább a térség csapadékos időjárása ellenére, mert a Zalán és a Kis-Balatonon visszafogják a levonuló vízmennyiséget. Erre legfeljebb 14 napig van lehetőség, és ez természetesen az érintett vizek szintemelkedésével jár.

A Balaton magas vízállása miatt 13,5 köbméter/másodpercre emelték a Sión történő vízeresztés intenzitását, de ennél jobban egyelőre nem lehet engedni, mert a rendkívüli csapadékok hatására emelkedett az érintett folyókon a víz. A Kaposon kisebb árhullám indult el, és a Sión történő nagyobb víztömeg visszaduzzasztó hatású lehet - mondta a vízügyi szakember.

Bartha Imre, a siófoki obszervatórium ügyeletes meteorológusa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy péntek estig záporokra, zivatarokra lehet számítani a Balatonnál, erősödő széllel. Szombaton átmeneti javulás várható az időjárásban, legfeljebb futó záporokkal és mérsékelt, időnként élénk széllel, majd vasárnap egy közelgő hidegfront hatására zápor, zivatar valószínűsíthető erősödő északi széllel. A jelenlegi prognózis szerint kedden számíthat a térség viharos erejű, 60-90 km/h-s észak felől érkező szélre.

Az északi szelek gondot okozhatnak a mélyen fekvő dél-balatoni településeken. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere elmondta, már péntek délután eligazítást tart emiatt az önkormányzat a dolgozóinak, továbbá felhívja a figyelmét a gyereküdülőknek, vízparti ingatlantulajdonosoknak, hogy a Balaton magas vízállását fokozó, várható erős szél miatt víz alá kerülhetnek bizonyos partszakaszok. A felázott talaj miatt veszélyt jelenthetnek a kidőlő fák is - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Elindult az iráni támadás, esnek a tőzsdék, kilőtt az olajár

Elindult az iráni támadás, esnek a tőzsdék, kilőtt az olajár

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon azonban az a hír hozta meg igazán a hangulatromlást, hogy Irán Izreal közvetlen megtámadására készülhet az USA szerint, ami az esti órákban be is következett. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a részvénypiac esni kezdett, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni, és megugrott az olaj ára. Európában a kezdeti felpattanás után délután hamar megjött a lefordulás a közel-keleti hírre, míg az USA-ban begyorsult az esés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×