eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin

Enyhül az árvízhelyzet - egyre kevesebben a gátakon

Tovább enyhül az árvízhelyzet, az éjszaka rendkívüli esemény nem történt a gátakon, szerdán tovább csökkenhet a védekezésben résztvevők létszáma - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

Dobson Tibor tájékoztatása szerint Borsod valamennyi folyója a Tisza kivételével lassan, de apad. A Hernád is apad, kivéve a torkolatánál, mert ott a Sajó visszaduzzasztja. A Tiszán továbbra is jelentős árvízveszély van, a Tisza várhatóan hétfőn vagy kedden tetőzik Szolnoknál, mintegy 10 méteres vízállással. A Duna csütörtökön és pénteken Bajánál és Mohácsnál tetőzik.

A szóvivő beszámolója szerint 15 ezerre csökkent a védekezők száma, a hangsúly a védekezésről egyre inkább az "utómunkálatokra" helyeződik át. Ahol lehetséges megkezdik a szivattyúzást és a különösen fontos fertőtlenítést. Akik ezt megelőzően térnek vissza házukba nagyon nagy kockázatot vállalnak - hívta fel a figyelmet Dobson Tibor. Ugyancsak fontos lesz mindenütt a szúnyogirtás, de ennek megkezdéséhez még nem adottak a feltételek.

Borsodban változatlanul Hernádszentandrás, Tornabarakony és Tornaszentandrás a víz által elzárt település, és árvízveszély van még Ónodon, Sajóládon, Bőcsön, Felsődobszán. Jelentős belvíz van Kistokajban és Mályiban.

A kitelepítettek száma 4250.

Nincs vezetékes víz Alsózsolcán, Sajópálfalván, Sajósenyén, Sajóvámoson, Szikszón.

Módosult a vonatközlekedés a Hernád áradása miatt

A Hernád áradása miatt módosult a menetrend Miskolc-Tiszai és Szerencs között, az Ipolynál viszont javult a helyzet, így Balassagyarmat-Ipolytarnóc között 14 órától megindulhat a vonatközlekedés - közölte a MÁVINFORM.

Miskolc-Tiszai és Szerencs állomások között az Olaszliszka - Tolcsva - Szerencs -Miskolc-Tiszai pályaudvar - Budapest-Keleti pu. között közlekedő gyorsvonatok járnak mindkét irányban. Miskolc-Tiszai állomásról minden páros óra 37 perckor indul vonat Szerencs felé. Szerencs és Nyíregyháza óránként, Miskolc-Tiszai és Szikszó között kétóránként járnak a vonatok.

Az árvízhelyzet miatt a Budapest - Miskolc - Nyíregyháza - Debrecen - Budapest viszonylatban közlekedő kör Intercity vonatok a további intézkedésig Miskolc-Tiszai pályaudvarig, valamint Nyíregyháza állomásig és vissza közlekednek. A Nyíregyháza - Miskolc oda-vissza viszonylatban az utasokat az óránként közlekedő személyvonatokkal szállítják el. Felsőzsolca és Hernádnémeti - Bőcs között az egyik vágányt a Hernád áradása miatt le kellett zárni.

A Miskolc - Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka - Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc - Hidasnémeti vonalon Halmaj települést nem lehet még megközelíteni. Emiatt Szikszó és Forró - Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc - Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrend szerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható.

A Vámosgyörk - Újszász - Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód - Balassagyarmat - Ipolytarnóc vasútvonal egy részén, Balassagyarmat - Ipolytarnóc között 14 órától megindulhat a vonatközlekedés, azonban Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Drégelypalánk között az utasokat még vonatpótló buszok szállítják.

A Budapest - Pécs vonalon, Keszőhidegkút - Gyönk és Szakály - Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár - Kaposvár - Gyékényes vonalon Dombóvár - Dombóvár-alsó és Taszár - Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10-15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár - Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs - Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

A Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok Hidasnémeti felé Kassára közlekednek, de Szikszó és Forró - Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

A Budapest - Győr - Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között mindkét vágányon csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Előreláthatólag 10-15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest - Hegyeshalom vonalon utazóknak.

Az érintett vonalakon a feláras vonatok hely- és pótjegy nélkül vehetők igénybe. Az előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve "korlátozott hadműveletet" indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg (IDF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×