eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin

Csak átmeneti megoldás a közüzemi díjemelés és a kilakoltatások moratóriuma

A közüzemi díjakra tervezett moratórium jó lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy megvizsgálja, a megszabott ár valóban a tényleges költséget tartalmazza-e - mondta az Inforádiónak a GKI ügyvezetője. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke viszont úgy véli: a kilakoltatásra és a közműdíjak emelésére vonatkozó moratórium önmagában nem old meg semmit.

Ebben a helyzetben nincs igazán jó lépés a kormány számára azon kívül, hogy az év végéig moratóriumot rendel el a közüzemi díjak emelésére - hangsúlyozta a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője. Hegedűs Miklós hozzátette: annál is inkább megtehetik ezt, mert a nyári időszakban a meghatározó jelentőségű földgáz-fogyasztás igen alacsony, tehát nem halmozódhat föl túl nagy veszteség.

Egyébként összesen évi 30-40 milliárdnyi költséget jelent az is, hogy az előző kabinet a korábbi törvényben rögzített gázártámogatás megszüntetésének dátumát március elsejéről július elsejére tette át - jegyezte meg az ügyvezető.

Az igazi gond ugyanakkor az, hogy az utóbbi másfél évben már nem lehetett követni, miért emelkednek a közüzemi díjak. Ezért itt az ideje annak, hogy az egész árrendszert és annak hátterét, a törvényekkel együtt újragondolják - szögezte le Hegedűs Miklós.

Az ügyvezető úgy véli, hogy a moratórium a végfelhasználói ár minden elemére vonatkozik majd.

Ellenőrizhetetlen kilakoltatások

Önmagában sem a kilakoltatásra, sem a közműdíjak emelésére vonatkozó moratróium nem old meg semmit - mondta az InfoRádiónak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. Vecsei Miklós hozzátette: a mérőórák ugyanis ugyanúgy forognak tovább, és tovább halmozódnak az adósságok és a kamatok is. A tilalom legfeljebb időt ad a családoknak és a kormánynak is a gondolkodásra.

Nagyon keveset beszélünk arról, hogy miközben a válság idején aggódtunk a bankokért és a családokért, az egyik oldalon sikerült néhány százmilliós nyereséget elérni az év végére, a másik oldalon 175 ezerrel nőtt a BAR- listások száma - emlékeztetett az alelnök.

Szerinte az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett intézkedések csak akkor lesznek eredményesek, ha a kormány rábírja a bankokat a nagyobb felelősségvállalásra, a közműcégeket pedig kötelezi a kártyás mérőórák felszerelésére. Botrányos ugyanis, hogy a szolgáltatók csak 3-400 ezer forintos tartozás után kapcsolják ki az áramot, a kintlévőséget pedig lehetetlen behajtani - jelentette ki az alelnök.

Vécsey Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy a végrehajtói kamara tavaly kiadott számai nem a valós adatokat mutatják a kilakoltatásoknál. Ugyanis a jelzett kétezernek sokszorosa volt az olyan eset, ahol magáncégek különböző eszközökkel vették rá a családokat a vagyonvesztésre. Ezeknek a nem hivatalos kilakoltatásoknak a meggátolására nincsenek eszközeink - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó, Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve "korlátozott hadműveletet" indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg (IDF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×