eur:
397.19
usd:
357.57
bux:
74102.13
2024. október 1. kedd Malvin

Orbán Viktor 29 pontja - a nap legfontosabb hírei

29 tervezett intézkedést ismertetett a miniszterelnök az Országgyűlésben. Orbán Viktor napirend előtt azt mondta: a kormány első akciótervének két alapelve van: egy új gazdasági rendszer kialakítása és a kölcsönös felelősségvállalás elvének bevezetése.

A kormányfő bejelentette, hogy terveik szerint bevezetik az egykulcsos, 16 százalékos családi jövedelemadózási rendszert, 500 millió forint alatti nyereség esetén 19-ről 10 százalékra csökkentik a társasági adót, eltörölnek 10, úgynevezett kisadót, illetve az egyenesági rokonok közötti vagyonmozgást sújtó adókat. Orbán Viktor hangsúlyozta: ezzel egy időben az állami és költségvetési szférában teljes bérstopot rendelnek el, 98 százalékos adót vetnek ki a 60 napon túli végkielégítésekre és béren felüli juttatásokra, a vezetők fizetését bruttó kétmillió forintban maximálják, valamint 15 százalékkal kevesebb központi támogatást kapnak a pártok. A kormányfő bejelentette: bevezetik a pénzintézeti különadót; azt várják a bankoktól, biztosító társaságoktól és lízingcégektől, hogy az erre az évre tervezett 13 milliárd forint helyett 200 milliárddal járuljanak hozzá a teherviseléshez. Hangsúlyozta: a szociális biztonság érdekében kezdeményezik, hogy jelzálogbejegyzést csak forintalapú hitel esetén engedélyezzenek. Hozzátette: moratóriumot hirdetnek a közüzemi díjak emelésére, és felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat a szolgáltatókkal az ármegállapítás új rendszerének kidolgozására. Az ellenzéki pártok a források megjelölését kifogásolták az akcióterv ismertetése után. A szocialista Mesterházy Attila szerint nem világos, hogy a kormány hogyan és miből valósítja meg a tervezett lépéseket. Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt: a miniszterelnök bejelentései alkalmatlanok a kialakult gazdasági helyzet megoldására, míg Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy vélte: a kormány neokonzervatív fordulatot hajt végre és szegényellenes politikát hirdetett. A piaci szereplők és a londoni feltörekvő piaci elemzők összességében pozitívan fogadták a miniszterelnöki bejelentéseket, de részleteket várnak. A munkáltatói szervezetek vállalkozásbarátnak nevezték és szintén üdvözölték a cégekre vonatkozó tervezett adóváltozásokat, míg a szakszervezetek úgy ítélték meg: nem szolgálja az arányos közteherviselést az egykulcsos személyi jövedelemadó, a minimálbéren foglalkoztatottak pedig rosszabbul is járhatnak az új rendszerrel. A pénzintézeti különadót Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke elfogadhatatlannak és a reálgazdaság számára is károsnak nevezte, és úgy vélte: azt a bankok csak a hitelezési aktivitás csökkentésével tudják majd kifizetni.

Törvénymódosításokat fogadott el az Országgyűlés

Több jelentős törvénymódosítást is elfogadott az Országgyűlés, így például szigorították a büntető törvénykönyvet és jóváhagyták azt az előterjesztést, amely szerint ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek. A Btk. módosításával bevezetik az úgynevezett három csapás elvét a személy elleni erőszakos bűncselekményeknél, ami azt jelenti, hogy a harmadik ilyen esetben az elkövető a legsúlyosabb büntetés kétszeresét kapja. A kormánytisztviselők jogállásáról szóló új szabály értelmében az állam már június második felétől indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti a kormánytisztviselővé váló köztisztviselők munkaviszonyát. Az új vagyontörvény szerint megszűnik a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, valamint az ellenőrző bizottság, kormányhatározattal verseny nélkül is használatba adható lesz az állami vagyon, illetve kormánybiztos irányítja az APEH és a VPOP összevonását. Elfogadták a képviselők az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését célzó, a közoktatási törvényt módosító indítványt. Jóváhagyta a parlament azt a határozati javaslatot is, amely erkölcsi és anyagi kártérítést is ígér a 2006. augusztus 20-ai, budapesti tűzijáték károsultjainak, valamint az őszi törvénytelen rendőri fellépés áldozatainak.

Most a Tiszára figyelnek


Meghaladta az ötezret az árvíz miatt kitelepítettek száma, négy és fél ezer embernek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett elhagynia otthonát. Huszonhat településen összesen 93 épület dőlt össze, ebből 27 lakóház Felsőzsolcán. Dobson Tibor, az árvízi védekezés koordinálására kinevezett miniszteri biztos szóvivője az InfoRádióban elmondta: Észak-Magyarországon már apadnak a folyók, de a Tisza és a Duna mentén még intenzív a védekezés. Három települést személyautóval még nem lehet megközelíteni. Bakondi György miniszteri biztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén arról számolt be, hogy már felkészültek a hatóságok a Tisza rendkívüli áradására; a szakemberek reményei szerint a 2000-es rekordszintet nem éri el a vízszint. Hangsúlyozta: az ár levonulása után azonnal megkezdik a károk felmérését, majd azt követően - a mostani és az elmúlt évek tapasztalatai alapján - áttekintik a katasztrófavédelmi törvényt. A Duna árhulláma Budapest alatt tetőzik; a fővárosnál már néhány centimétert csökkent a vízszint, de az apadás a várakozások szerint lassú lesz. Az áradás miatt Pest megyében és a fővárosban több mint 150 embernek kellett elhagynia otthonát. Közben a Duna szinte teljesen elöntötte a gemenci ártéri erdőt; a vadállomány védelmében az 55-ös főúton Bátaszék és Baja között sebességkorlátozás van érvényben.

Részben alkotmányellenes a magánnyugdíj-törvény

Részben az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló - a parlament által december 14-én elfogadott, még ki nem hirdetett - törvényt az Alkotmánybíróság. A jogszabály miatt Sólyom László köztársasági elnök fordult a testülethez. A törvény a magánnyugdíj új rendszerét akarta létrehozni, megszüntetve a jelenleg működő magánnyugdíj-pénztárakat.

Az EB koordinátora marad Balázs Péter

Újabb három évre koordinátorrá nevezte ki az Európai Bizottság Balázs Péter volt külügyminisztert a Párizs-Pozsony gyorsvasúti összeköttetés teljes kiépülésének segítésére. A brüsszeli bejelentés szerint a magyar szakember mellett még két összekötő kapott új megbízatást, így 11 kiemelt közlekedési programon összesen kilenc koordinátor dolgozik majd.

Afganisztán az Egyesült Államok leghosszabb háborúja

Már a kilencedik éve tartó afganisztáni katonai akció számít az Egyesült Államok leghosszabb háborújának. Az afgán műveletek 104-ik hónapja tartanak, hosszabb ideje, mint a 103 hónapig húzódó vietnami háború, amely 1964 és 1973 között zajlott.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×