eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fidesz: Újbuda szocialista polgármestere "Wieszt János tettestársául szegődött"

A Fidesz szerint Molnár Gyula, Újbuda szocialista polgármestere "Wieszt János tettestársául szegődött", bűnt pártolt, hiszen megpróbálta megakadályozni, hogy nyilvánosságra kerüljön az MSZP XI. kerületi frakcióvezetőjét érintő információ. A Fidesz úgy látja, Wiesztnek le kellene mondania képviselői mandátumáról.

Az Index csütörtökön számolt be arról, hogy a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint Wieszt János kétmillió forint csúszópénzt fogadott el, amelyet egy titokban készített videofelvétel tanúsít; a csütörtökön bemutatott felvételen az látszik, hogy a szocialista politikus, aki a XI. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának is az elnöke, egy borítékot vesz át.

Kupper András fideszes országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: egy fideszes képviselőtársa az újbudai képviselő-testület csütörtöki ülésén interpellációra készült az üggyel kapcsolatban, ám Molnár Gyula "az önkormányzati törvényt megsértve" nem adta meg erre a lehetőséget. Kupper András szerint mindebből az következik, hogy Molnár Gyula tudta, miről szól a videó, és nem véletlenül tette azt, amit tett. A polgármester "Wieszt János tettestársául szegődött" - fogalmazott.

A fideszes politikus beszámolt arról is, hogy a XI. kerületi Fidesz-KDNP-frakció úgy döntött: ki fog vizsgálni minden, a jelenlegi ciklusban történt ingatlaneladással kapcsolatos ügyet. Emellett felszólítják Molnár Gyulát, hogy minden ingatlan adás-vétellel és üzlethelyiség-bérbeadással kapcsolatos ügylelet állítson le, és ha ezt nem teszi meg, vizsgálóbizottságot fognak felállítani.

Kijelentette: a helyi Fidesz-frakció nem fog részt venni azokban a testületekben, amelyekben Wieszt János tag. Szerintük az MSZP-s frakcióvezetőnek le kellene mondania a helyi képviselői és fővárosi közgyűlési mandátumáról is.

Molnár Gyula közleményére reagálva Kupper András közölte: helyesnek tartja, ha a testület jogi bizottsága megvizsgálja az ügyet.

"Az újbudai nokiás doboz megtelt, és ezzel együtt a pohár is betelt" - fogalmazott Kupper András.

A politikus kiosztott egy nyílt levelet is, amelyet Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla zeneszerző jogutódja írt pénteki keltezéssel Molnár Gyulának. Ebben Vásárhelyi Gábor felidézi, hogy a XI. kerületben, a Bartók Béla úton az önkormányzat egy kulturális városközpontot szeretne létrehozni, amelyhez a Bartók nevet akarta felhasználni. A zeneszerző jogutódja azonban a nyílt levélben egyebek mellett azt írta: "akkor, amikor az újbudai városvezetés jelenlegi legnagyobb frakciójának vezetőjére súlyos korrupció gyanúja vetődik, nem lenne szerencsés, ha Bartók Béla neve, például egy, a tervezett kulturális központ területén lévő üzlethelyiség meghirdetésekor, hasonló gyanúval bármilyen kapcsolatba is kerülhetne, így addig, amíg e helyzet fennáll, határozottan tiltakozom az ellen, hogy a kerület Bartók Béla nevét bármire is felhasználja".

A sajtótájékoztatón egy másik fideszes parlamenti, fővárosi képviselő, Németh Szilárd is részt vett, aki azt mondta: Hunvald György, Hagyó Miklós és Wieszt János között annyi a különbség, hogy Wieszt még mindig tagja a Fővárosi Közgyűlésnek. Véleménye szerint az emberek legfontosabb kérése az, hogy megtörténjen az elszámoltatás.

Arra a kérdésre, hogy az érintett vállalkozó miért csak három év után ment el a rendőrségre, Kupper András úgy válaszolt: most érzi úgy, van esélye arra, hogy az elszámoltatás elkezdődjön.

A Fidesz XI. kerületi szervezete hatalommal való visszaélés gyanúja miatt jelentette fel Wieszt Jánost, az MSZP XI. kerületi frakcióvezetőjét.

A videót nyilvánosságra hozó Index hírportál közlése szerint a felvétel 2007-ben, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában készült. Wieszt, aki akkoriban a kamara főtitkára is volt, a testület budai épületében fogadott egy ügyfelet. A felvételt a vállalkozó készítette. Az Index úgy tudja, hogy a pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról, egy számítástechnikai üzlet értékesítéséről folyt az egyezkedés.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást az ügyben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×