eur:
389.62
usd:
364.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Viharkárok: gyorsan intézkednek a biztosítók

Biztosítónként tízezer körül van a bejelentések száma az elmúlt napok viharos időjárása után. A becsült kár értéke milliárdos nagyságrendű. A biztosítótársaságok által közöltek szerint többségében lakáskárokról számoltak be az ügyfelek, elenyésző az árvíz okozta károk aránya a bejelentésekben, ahogy az ipari és mezőgazdasági károk is.

Azt több biztosító is leszögezte: a május közepi extrém időjárási esemény ebben az évben nemcsak a legnagyobb kiterjedésű volt, hanem az idei év viharai közül a legnagyobb kár-darabszámot is eredményezte.

A becsült kárösszeg az eddigi ismeretek alapján egy-egy biztosítónál meghaladta az egy milliárd forintot. Biztosítónként 10 ezres nagyságrendű bejelentésszámról beszélhetünk, és még nincs vége, az Aegon további 3-4 ezer további bejelentésre számít.

Általános gyakorlat, hogy gyorsítanak a kárrendezési eljáráson, amit csak lehet - a bejelentéseknek általában a húsz százalékát - telefonon, vagy interneten keresztül rendeznek; ilyen esetben pár nap múlva már a kártérítési összeg is megérkezik.

Az Aegonhoz a bejelentések mindössze 10 százaléka érkezik Borsodból, pedig az elmúlt napok híreiből egyértelműen látszik, ez a megye, illetve térség sínylette meg leginkább a hatalmas esőzést, illetve az emiatt kialakult áradásokat. Erre magyarázata lehet a megye gyengébb biztosítottsági mutatója is.

A legtöbb bejelentés egyébként Budapestről, Pest megyéből, illetve Veszprém megyéből érkezett, de például a Generalinál az utóbbi 1-2 napban megugrott a borsodi, illetve a baranyai bejelentések száma, és már érkeznek a bejelentések Győr környékéről is.

A leggyakoribb a lakáshoz kapcsolódó kárbejelentés, ami általában a viharhoz, illetve felhőszakadáshoz köthető, jóval kevesebb az árvízhez köthető károk száma, az Allianznál a vihar miatti károk aránya meghaladja a kétharmadot.

Ipari és mezőgazdasági károk miatt nem nagyon fordultak biztosítóhoz, ugyanakkor többen a viharban megsérült autójuk miatt tettek bejelentést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×