eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Varsóba vezet Orbán Viktor első hivatalos külföldi útja

Varsóba utazik első hivatalos külföldi látogatásán Orbán Viktor, miután leteszi a miniszterelnöki esküt - jelentette be a Fidesz elnöki stábjának vezetője. Szlovákia esetében akkor lesz időszerű ez a felvetés, ha véget ér az ottani választási kampány, megtörténik a választás - tette hozzá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter elmondta: a leendő kormányfő május 31-én utazik a lengyel fővárosba, ahol hivatalos tárgyalást folytat majd Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. A látogatás egynapos lesz.

Magyarország számára stratégiai fontosságú a közép-európai együttműködés erősítése, és a közép-európai együttműködés szempontjából a magyar-lengyel együttműködés kiemelkedő fontosságú - mondta a stábfőnök.

Orbán Viktor második hivatalos útja Brüsszelbe vezet június 3-án, ahol találkozik majd Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, akivel egyeztetni fog a világválságra adandó közös európai válaszról - tájékoztatott Szijjártó Péter.

Ezzel összefüggésben azt mondta: Magyarország még mindig az igazság pillanata előtt van abban a tekintetben, hogy az előző magyar kormányok eltitkolták az Európai Unió elől is a magyar gazdaság valós adatait. "Láttuk, hogy ez tragikus hatásokkal tud járni, például Görögország esetében, ezért rendkívül fontos, hogy az Európai Unió, az Európai Bizottság és Magyarország között rendszeres és jó kapcsolat legyen akár a világgazdasági válságra adandó válaszok kapcsán is" - hangsúlyozta.

A szlovákiai látogatás lehetőségével kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta: Szlovákia esetében akkor lesz időszerű ez a felvetés, ha véget ér az ottani választási kampány, megtörténik a választás. A magyar-szlovák viszony újraalakítására, teljesen új alapokra helyezésére majd akkor nyílik lehetőség, ha az új vagy régi-új szlovák kormány hivatalba lép - tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy június 16-17-én az Európai Néppárt elnökségi ülésén, a néppárt miniszterelnöki-pártelnök csúcstalálkozóján és az Európai Tanács ülésén vesz részt Orbán Viktor miniszterelnökként.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×