eur:
390.16
usd:
365.35
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kósa: Az önkormányzatok számát nem csökkentené a Fidesz, csak a képviselőkét

Jelentősen csökkentené az önkormányzati képviselők számát az a fideszes törvényjavaslat, amelynek csütörtökön délelőtt kezdődött az általános vitája az Országgyűlésben. Az MSZP a tervezet visszavonását kéri, mert a létszámcsökkentést ugyan támogatja, a választási rendszer átalakítását viszont nem.

Az első javaslatok között nyújtotta be a Fidesz az önkormányzatok megválasztásáról szóló törvény módosítását, amely egyrészt jelentősen csökkentené, tulajdonképpen megfelezné a helyhatóságok létszámát, másrészt ehhez szabná az önkormányzati választási rendszert is.

A törvény vitájának expozéjában a Fidesz alelnöke hangsúlyozta, az önkormányzatok számát nem akarja csökkenteni a kormánypárt, csupán a képviselőkét. Kósa Lajos hangsúlyozta, másfél éve egyeztetnek erről az önkormányzati szövetségekkel, és a nagy részük jó tárgyalási alapnak tartja a javaslatot.

Debrecen polgármestere szerint pont ezért lehet megvalósítani a reformot még az őszi választásokig. "Bár közel a választás, ne várjunk még négy évet azzal, hogy majd a következő ciklus végén valamilyen módon csökken a képviselők létszáma. Az a négy év elvesztegetett idő, és a mostani helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy azt mondjuk a választóknak: ugyan megígértük a kampányban, de majd 4 év múlva valahogy lesz" - fogalmazott.

Szeged szocialista polgármestere szerint viszont a Fidesz nem egyeztetett a településekkel. Botka László azt mondta, az MSZP egyetért a képviselők számának csökkentésével, de a választási rendszer megváltoztatásával nem. "A Fidesz a képviselők számának csökkentése népszerű szlogenjének a leple alatt lényegében teljesen átalakítja az önkormányzati választási rendszer logikáját, és a 10 ezer főnél magasabb lélekszámú településeken, tehát a városokban kiiktatja az arányosság elvét" - fejtette ki.

Botka László szerint az arányosság elve elsősorban azzal sérül, hogy jelentősen csökkentené a Fidesz a városokban a kompenzációs listán elnyerhető mandátumok számát. A szocialista képviselő szerint a javaslat így a Fidesz aktuális pártpolitikai érdekeit szolgálja.

A törvénytervezet szerint a mindenkori lakosságszám alapján kell meghatározni az önkormányzatok létszámát. A fővárosi közgyűlés létszáma például a jelenlegi 66-ról 35-re csökkenne. Megmaradna a közvetlen polgármester-választás, és a helyhatósági választásokon olyan külföldi állampolgárok is szavazhatnának, akik egy településen tartósan letelepedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Íme a részletek
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×