eur:
397.67
usd:
354.98
bux:
74334.36
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Kóros elmeállapota ellenére büntethető a pécsi lövöldöző

Fegyházban kell letöltenie büntetését annak a 23 éves pécsi gyógyszerészhallgatónak, aki tavaly ősszel lelőtte egyik csoporttársát, és három másikat megsebesített a tudományegyetemen - mondta az InfoRádiónak Békés Imre büntetőjogász. A diákot büntethetővé teszi, hogy elmeállapota csupán korlátozta, de nem akadályozta őt tette súlyának megítélésben.

Nem volt teljesen beszámítható tettének elkövetésekor G. Ákos pécsi gyógyszerészhallgató, aki tavaly november 26-én lelőtte egyik csoporttársát, és még három embert megsebesített a Pécsi Tudományegyetem egyik laboratóriumában - írta internetes oldalán a Népszabadság.

A lap értesülése szerint elkészült az elmeszakértő véleménye G. Ákos elmeállapotáról, a szakértő szerint a fiatalember "személyiségének kóros elváltozása korlátozta őt cselekménye társadalomra veszélyességének felismerésében és abban is, hogy e szerint viselkedjen".

Mivel a szakértő szerint az fiatalembert csak korlátozta, de nem akadályozta személyiségének kóros elváltozása tettének reális értékelésében, a pécsi egyetemi lövöldöző büntethető. Azonban a törvény értelmében a szakvélemény alapján a bíró korlátlanul enyhítheti a kiszabható büntetést.

A beszámítási képesség fogalma összefügg az elkövetéskori elmeállapottal, amit a büntető jog kóros elmeállapotnak nevez - mondta el az InfoRádiónak Békés Imre bűntetőjogász. Hozzátette: a kóros elmeállapotnak öt fajtája van: elmebetegség, gyengeelméjűség, szellemi leépülés, személyiségzavar, és tudatzavar.

Az első három kizárhatja vagy korlátozhatja a beszámíthatóságot, az utóbbi kettő viszont általában nem jelent teljes beszámíthatatlanságot - jegyezte meg a szakértő.

A törvény attól függően alkalmazható személyiségzavar esetén, hogy ez milyen fokú volt a tett idején. A bírói ítélet mondja majd ki, hogy a szabadságvesztés mellett esetleg kötelezik kényszergyógykezelésre is. Mindettől függetlenül fegyházban kell letöltenie a büntetését a pécsi lövöldözőnek - szögezte le Békés Imre.

Ismeretes: a 23 éves gyanúsított a pécsi egyetem biofizikai intézetében 2009. november 26-án maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert.  A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.

A Pécsi Városi Bíróság január 13-án döntött arról, hogy G. Ákos elmeállapotát további egy hónapon át megfigyeljék.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×